Partihop: Liberal Alliance får sit første mandat i Næstved

Det ene af Nye Borgerliges folkevalgte i Næstved Kommune forlader partiet til fordel for Liberal Alliance.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Jeg er stadig blå - og selvom jeg har skiftet parti, så har jeg ikke skiftet politik. Den er den samme nu, som den var i sidste uge.

Sådan siger byrådspolitikeren Kasper Schneider, der har besluttet sig for at melde sig ud af Nye Borgerlige og i stedet skifte til Liberal Alliance i Næstved Byråd.

Det er første gang at Liberal Alliance bliver repræsenteret i byrådet i Næstved - men selvom kritikken fra medlemmer af Nye Borgerlige er meget kras, så forsikrer han vælgerne om, at intet i forhold til hans lokale politik er ændret.

Læs også
Tidligere næstformand melder sig ud af Nye Borgerlige og går ind i nyt politisk fællesskab
Læs også
Tidligere næstformand melder sig ud af Nye Borgerlige og går ind i nyt politisk fællesskab

- Jeg synes ikke, at mit spring er særligt stort. Den økonomiske politik er meget ens i partierne, og jeg kommer til at stå for den samme linje i Liberal Alliance, som jeg har stået for i Nye Borgerlige, siger Kasper Schneider.

Han har dog også måtte sande, at hans tidligere parti havde andre prioriteter end han selv.

- Set udefra interesserer indvandrerpolitikken Nye Borgerlige meget - og der har jeg nok flyttet mig meget de seneste år. Det fylder ikke særlig meget for mig. Jeg kan love, at jeg nu som før kæmper for mere økonomisk ansvarlighed - og samtidig for at værne om de udsatte. Den kamp ændrer sig ikke, siger han.

Roser lokale fra Nye Borgerlige

Han understreger, at skiftet handler om landspolitik - og ikke er udsprunget af lokale uenigheder i partiet.

- Der har været for megen intern uro, og jeg kan ikke længere se mig i partiet ovenpå al den turbulens. Lokalt vil jeg kun rose den lokale bestyrelse og min byrådskollega Githa Nelander for et rigtig godt samarbejde, siger han og fortsætter:

- Hun og jeg er meget forskellige - hun er ret kontant, hvor jeg nok er mere blød. Men vi kommer stadig til at skulle arbejde sammen, for vi kæmper stadig for den samme politik, siger han.

Med Kasper Schneiders skifte får Liberal Alliance for første gang nogensinde en plads i byrådet i kommunen. Liberal Alliance var da heller i nærheden af at få valgt kandidater ved sidste valg. Ved kommunalvalget i 2021 opnåede partiet 569 stemmer i Næstved Kommune. Til sammenligning fik Nye Borgerlige 2.938 stemmer - af dem var 638 stemmer på Kasper Schneider personligt.

Læs også
Nye Borgerlige vil afvikle jobcentre og have ti byrødder
Læs også
Nye Borgerlige vil afvikle jobcentre og have ti byrødder

Ved valget blev Nye Borgerlige det fjerdestørste parti i Næstved med 6,8 procent af stemmerne og fik en kæmpe fremgang.

Lover at fortsætte politik

De øvrige politikere i byrådet i Næstved skal ikke frygte store ændringer i den måde, som han vil optræde på i kommunalbestyrelsen.

- Jeg stillede i sin tid op, fordi jeg ville opnå nogle bestemte økonomiske forandringer i Næstved Kommune. Dermed kommer jeg heller ikke til at sprænge samarbejdet med de blå partier i Næstved Byråd. I kommunalpolitik arbejder vi meget hen over midten - det kan jeg godt lide. Men det er ikke pludselig sådan, så jeg ville gå ind i store aftaler med de røde partier nu, som jeg ikke ville gøre tidligere, siger han.

Læs også
Peter Seier Christensen forlader posten som næstformand i Nye Borgerlige
Læs også
Peter Seier Christensen forlader posten som næstformand i Nye Borgerlige

Han lover samtidig at fortsætte i politik efter næste valg - hvis ellers først medlemmerne i Liberal Alliance og senere borgerne i Næstved Kommune vil stemme på ham.

- Det er dem, der bestemmer. Men jeg er liberal og blå helt ind i hjertet, så jeg vil meget gerne fortsætte mit arbejde også efter næste valg, siger han.

Beklager partiskifte

Hos Nye Borgerlige i Næstved er man kede af, at Kasper Schneider stopper.

- Jeg synes, at det er rigtig ærgerligt, at Kasper stopper og vi mister et mandat i byrådet. Det er Kaspers valg. Jeg havde lidt set det komme, men det er bare træls, siger Githa Nelander, der selv har været træt af den seneste tids tumult i Nye Borgerlige.

Hun understreger, at hun selv ingen planer har om at forlade partiet, hvor partistifter Pernille Vermund ser ud til kommet tilbage i front, efter at den daværende formand, Lars Boje Mathiesen, blev ekskluderet.

Githa Nelander beklager, at Kasper Schneider skifter parti. Arkivfoto.
Githa Nelander beklager, at Kasper Schneider skifter parti. Arkivfoto. Foto: TV2 ØST

- Når et parti vokser, så kommer der mange nye medlemmer ind. Og når der så kommer modgang, så vil nogle falde fra. Det er fint nok, for så er der sket en sortering og en oprydning. Jeg tror på mange måder, at det er sundt, siger hun.

Hun understreger, at hun også fortsat kan arbejde sammen med Kasper Schneider.

- Der er no hard feelings. At skifte parti er hans afgørelse - og selvom jeg synes, at der er langt til Liberal Alliance, så handler det stadig om, at vi er valgt, fordi vi skal skaffe resultater for borgerne. Derfor skal vi kunne arbejde sammen. Og jeg kan sagtens arbejde med Kasper, siger hun.


Nyhedsoverblik