¨

Officer tiltalt for svigt: Jeg fejlede ikke

Foto: TV ØST

En delingsfører kom i dag for Retten i Næstved. Officeren er tiltalt for grov pligtforsømmelse, der kostede en soldat livet i Afghanistan. Delingsføreren nægter sig skyldig.

- Jeg begik ikke nogen fejl.

Så klart udtrykker den 27-årige officer sin uskyld ved Retten i Næstved, hvor han er tiltalt for "pligtforsømmelse af særlig grov karakter begået under en væbnet konflikt". Tiltalen kommer fra forsvarets egen anklagemyndighed, Auditørkorpset.

Ung mand døde af sprængladning
Forsvarets Auditørkorps mener, at delingsførerens sløseri var årsag til, at en 22-årig dansk soldat mistede livet, og fire andre blev såret af en sprængladning, da de trængte ind på Talebans territorium i Helmand-provinsen i Afghanistan den 3. september sidste år.´

- Men jeg vil give alt i verden for, at jeg havde sagt til gruppen, at de ikke måtte gå derind, sagde den tiltalte premierløjtnant stående med armene over kors.

Officeren er her fra regionen, men der er udstedt navneforbud i sagen, så pressen må ikke oplyse præcis hvor den tiltalte er fra.

Kamera er vigtigste bevis
En minerydder bar et hjelmkamera under ulykken, og optagelserne er et af anklagerens vigtigste beviser. Minerydderen var nemlig med inde i den farlige compound - en række huse omkranset af en mur - da soldaten døde.

- Det var muligt at trække dem (soldaterne, red.) ud, men så taber vi initiativ. Hvis vi skal have det bedste ud af den situation, vi er landet i, så er det nu, vi skal sweepe (Søge efter miner, red.), sagde den tiltalte i retten.

Det er officeren anklaget for:

  • Pligtforsømmelse af særlig grov karakter begået under en væbnet konflikt. Anklageren kræver en fængselsstraf.
  • Officeren har ifølge anklagen ikke forhindret soldater i at gå ind i et farligt område i strid med en mundtlig givet ordre.
  • Han har heller ikke sørget for at trække soldaterne ud igen hurtigst muligt, da han finder ud af, at de er i det farlige område.
  • En improviseret sprængladning eksploderede og dræbte en soldat samt sårede fire andre, hvilket ifølge Auditørkorpset kræver en skærpet straf.

 /ritzau/

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App