Nedgang i salg af kvalitetskød og fyldte chokolader - specialforretninger mærker krisen

Udover stigende udgifter til el og gas er mange specialvareforretninger ramt af en faldende efterspørgsel.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der bliver langet færre årgangsvine, fyldte chokolader og andre luksusvarer over disken under energikrisen.

Det kan blandt andet mærkes hos Kvalitetsslagteren i Næstved.

Forretningen er ligesom resten af erhvervslivet ramt på udgiftssiden med voksende energiregninger, men især på indtægtssiden kan krisen mærkes i den lille specialvareforretning. 

- Jeg har været i slagterbranchen i snart 40 år. Jeg har aldrig prøvet noget lignende, siger Kim Søndergaard, indehaver af Kvalitetsslagteren. 

Samme oplevelser har Lene Evers, der i 10 år har drevet en lokal chokoladeproduktion i Stege på Møn.

- Jeg kan mærke det på min webshop og i antallet af kunder i butikken. Der er bare færre kunder, og dem, der kommer, køber for lidt mindre, fortæller ejeren af Lene Evers Chokolade.

Lene Evers har produceret chokolade på Møn i 10 år.
Lene Evers har produceret chokolade på Møn i 10 år. Foto: Mahmoud Al-Tamir - TV2 ØST

Luksusvarer vælges fra

Det generelle forbrug er faldet med fem procent i tredje kvartal af 2022 sammenlignet med fjerde kvartal sidste år. 

Ifølge forbrugerøkonom i Sydbank Ann Lehmann Erichsen går det hårdt ud over specialvarebutikkerne.

- Når krisen kradser i privatøkonomien, så vælger vi billigere alternativer. Vi vælger i højere grad supermarkedernes private label-varer, og kigger man på tallene for specialvareforretningerne, så er der en meget tydelig nedgang hos specialforretningerne, siger Ann Lehmann Erichsen.

Der bliver langet færre røgvarer og oste over disken for tiden
Der bliver langet færre røgvarer og oste over disken for tiden Foto: Mahmoud Al-Tamir - TV2 ØST

Tal fra Danmarks Statistik viser, at inflationen i Danmark i oktober var steget til 11,4 procent, og ifølge de økonomiske vismænd forventes inflationen fortsat at være høj i 2023.

- Jeg er ked af at sige det, men jeg kan ikke komme med nogen positiv prognose. Jo længere tid krisen varer begynder effekterne at komme med stigende ledighed og butikker, der lukker. Vi synes, det har været et hårdt år som forbruger, og de erhvervsdrivende har heller ikke haft det særligt morsomt, men næste år bliver værre af flere grunde, siger Ann Lehmann Erichsen.

Arbejder om natten

Kvalitetsslagteren i Næstved forsøger at holde udgifterne så langt nede som muligt, men der er begrænsninger for, hvor meget der kan spares, når det gælder fødevarer.

- Det påvirker os rigtig meget. Vi skal jo overholde de regler, der er inden for fødevarelovgivningen, så vi skal sørge for, at der er de rigtige temperaturer. Vi kan ikke bare slukke det hele ned eller sætte temperaturen på 10 grader, siger Kim Søndergaard.

Kim Søndergaard har været slagter i næsten 40 år.
Kim Søndergaard har været slagter i næsten 40 år. Foto: Mahmoud Al-Tamir - TV2 ØST

Krisen påvirker også slagterens arbejdstider. For at holde udgifterne nede bliver der skåret, kogt og steget på de tidspunkter af døgnet, hvor det gør mindst ondt på energiregningen.

- Jeg har aldrig arbejdet så meget om natten før, som jeg gør nu, fortæller han.

Forstår godt kunderne

At der kommer færre kunder i butikken på grund af inflation kommer ikke bag på ejerne af specialvareforretningerne.

- Hvis man skal vælge mellem leverpostej og chokolade, så vælger man nok leverpostej. Det gør vi andre også. Mine varer ligger i den dyre ende. Det er luksus-chokolade, og der er ingen tvivl om, at man køber mindre af det, fortæller Lene Evers.

De små erhvervsdrivende har dog stadig et håb om, at forbrugerne vil huske dem her i juletiden.

- De skal selvfølgelig tænke på de små. De store kæder kan også mærke det, men de har stor kapital bag sig og kan klare sig nemmere i gennem krisen. De små kan mærke krisen fra dag ét, siger Kim Søndergaard.

- Hvis man bare handler lidt i de små butikker i stedet for at blive helt væk, så vil det være en stor hjælp for os, siger Lene Evers.