Næstveds julemand stopper

Efter de seneste år at have haft travlt i julen med masser af juletræsoplevelser smider Næstveds julemand nu nissehuen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Han har hørt på tusindvis af ønsker, og har gang på gang højlydt grinet sit HO-HO-HO ud over blandt andet Axeltorv i Næstved.

Men nu er det slut. Næstveds julemand, Leif Baran, har for sidste gang smidt nissehuen.

Helbredet kan ikke mere - og nu tvinger sygdom ham på pension.

- Det har været nogle gode år. Og travle. Men meget givende, siger han.

Leif Baran smider her nissehuen for sidste gang. Det er slut med arbejdet som julemand i Næstved.
Leif Baran smider her nissehuen for sidste gang. Det er slut med arbejdet som julemand i Næstved. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

Efter flere år som hjemløs endte han som julemand i Næstved - og blev sejlet ind iklædt nissehue og et stort hvidt skæg som børnenes bedste ven.

Nu er han dog fyldt 70, og helbredet kan ikke mere. Derfor må han give stafetten videre.

- Det er helt særligt. Folk kunne jo ringe og bestille mig til at komme. Så skulle jeg lære navnene på børnene og på deres bamser, drillenisse og hundehvalpe. Men jeg mødte virkelig mange samfundsklasser, når jeg kom rundt, fortæller han.

Leif Baran på torvet i Næstved, hvor han har siddet så ofte. Sygdom tvinger ham nu til at stoppe.
Leif Baran på torvet i Næstved, hvor han har siddet så ofte. Sygdom tvinger ham nu til at stoppe. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

Skal holde jul på juleaften

De seneste år har der på selve juleaftensdag været op til 16 besøg, der startede fra klokken 12.00 og sluttede klokken 20.00.

Nu er det dog blevet hans egen tur til at holde jul den 24. december.

- Jeg kommer til at savne det at være julemand. Jeg har rigtig godt kunne lide det. Når jeg tager tøjet på derhjemme og går ud af døren, så ER jeg julemanden. Taler måske lidt trivielt og med en dyb stemme. Jeg lever mig ind i rollen, siger han.

Julemandens skæg er muligvis ikke ægte, men når skæg og dragt kommer på, så bliver man faktisk julemanden, siger Leif Baran.
Julemandens skæg er muligvis ikke ægte, men når skæg og dragt kommer på, så bliver man faktisk julemanden, siger Leif Baran. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

Han har altid lagt vægt på, at det skal være, som da han var barn.

- Jeg synes ikke, at jeg skulle sidde i et storcenter. Jeg skulle sidde på torvet - og tingene skulle være, som de var, da jeg var barn, siger han.