Næstved truet af skolelukninger igen

Et år før forventet mangler der penge til driften af skolerne. Det kan betyde lukninger. Nu må der handles, siger formanden for skoleudvalget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I efteråret 2014 var skolelukninger en stor sag i Næstved Kommune. Dengang besluttede byrådet, at de ikke ville spare penge på at lukke skoler, og de manglende penge derfor skulle findes et andet sted. Derfor var det planen, at emnet om skoleslukninger var lukket i denne valgperiode frem til 2017. Men nu er emnet, et år før end forventet, igen på tale. Det skriver Sjællandske mandag.

For pengene til driften af skolerne er allerede knappe fra skoleåret 2016/2017. 

- Enten må man omprioritere, lave en let skattestigning eller lukke nogle skoler, siger Søren Dysted (S), formand for Børne- og Skoleudvalget i Næstved Kommune, til Sjællandske. Initiativet til skolelukninger er dog ikke hans eget, men skal i givet fald komme fra byrådet, understeger han.

Læs mere: Flertal for ny skolestruktur smuldrede

Møde i byrådet

Da man besluttede i efteråret ikke at lukke skoler, skulle pengene findes et andet sted. Derfor blev Børne- og Skoleudvalget bedt om at finde andre løsninger og forslag til, hvordan man ellers kan spare. Disse forslag skal så præsenteres på byrådsmødet den 15. juni, hvor netop skolerne er temaet for mødet.

- Men hvis byrådet fastholder, at man ikke vil lukke skoler, så må byrådet finde pengene på anden vis, hvis vi forsat skal have et skolevæsen i Næstved. Der er ingen lette løsninger, siger Søren Dysted. 

Læs mere: Politikere vil have andre til til at lave skolestruktur

Underskud

Det er især lærernes nye overenskomster, der skaber problemer. Længere arbejdstider betyder, at det koster seks millioner kroner mere om året. Det betyder, at man ikke længere har penge nok til driften.

I de første fem måneder af skoleåret 2016/2017 vurderes det, at der vil mangle fem millioner kroner, i 2017 det dobbelte, hvorefter de efterfølgende år vil være med et underskud på syv millioner. Det vil betyde, at der i 2018 vil mangle 25 millioner kroner.

Venstre mener skoler skal lukkes

Hvis det stod til Venstre, er der skoler eller afdelinger, der er nødt til at blive lukket i denne valgperiode. Det mener Venstres Niels True, næstformand i Børne- og Skoleudvalget, der understreger det hans egen personlige mening. 

- Det var lidt modigt at sige, at skolelukninger blev lagt ned i indeværende byrådsperiode, mener han, der ikke kan se, hvor pengene eller skal komme fra. Det siger han til Sjællandske.

Venstre går nemlig ikke ind for en skattestigning, som ellers er et af forslagene. 

Skolelukningerne der blev varslet i efteråret 2014, vil have givet en årlig besparelse på 12,4 millioner kroner.