Kunstner fortæller herregårdshistorie med store skulpturer

Kunstneren Louise Hindsgavl har genskabt seks herregårdes historie som store skulpturer. Udstillingen åbnede i denne weekend.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Man kan fortælle om en herregård ved at se på dens udseende - men også ved at fortælle om dens historie, og de ting, som der er sket her.

I en ny udstilling på Holmegaard Værk fra kunstneren Louise Hindsgavl genskaber hun nu historien om seks udvalgte herregårde på Sydsjælland.

Særudstillingen "De udvalgte" skal formidle de seks herregårdes historie som kulturhistorie - og det har taget kunstneren 2,5 års arbejde at nå dertil.

- Det har været en helt fantastisk rejse for mig at lave den her udstilling. Jeg har lært en masse ting, og er bevidst om alle mulige ting, som jeg ikke vidste før. Den viden håber jeg fremstår i værkerne - alle de aha-oplevelser, som jeg har haft og deres helt unikke fortællinger, siger hun.

Læs også
Stigende priser presser museer - skal spare 4,5 millioner kroner
Læs også
Stigende priser presser museer - skal spare 4,5 millioner kroner
Et af værkerne fra udstillingen "De Udvalgte" på Holmegaard Værk.
Et af værkerne fra udstillingen "De Udvalgte" på Holmegaard Værk. Foto: Signe Kaalund - TV2 ØST

Fortæller også om historiens mørke sider

Værkerne er farvestrålende, og rummer tematiserede fortællinger om lokale herregårde som Holmegaard og Broksø.

De er dog fulde af finurligheder - og sætter ifølge kunstneren også fingeren på mange af historiens mere ømme punkter i herregårdenes historie.

- Formålet med mit arbejde er at sætte samtaler i gang, og jeg vil gerne pege på nogle ting, som jeg mener, at vi skylder hinanden at tale om, siger Louise Hindsgavl.

Læs også
Museum finder mønter fra middelalderen i stor udgravning
Læs også
Museum finder mønter fra middelalderen i stor udgravning

Hun fortæller, at hun har gjort meget ud af at fortælle historier - også med de materialer, der er valgt.

- Det var næsten klart, at det skulle skabes af glas. Dels fordi der har ligget et glasværk - og samtidig, så er den nuværende ejer af godset meget interesseret i stenalderen. Flint er lavet af det samme kvarts som glas, så der er en dobbelthed i materialevalget. Det er superspændende at få lov at være med og pege, ønske og skabe i det her fantastiske materiale, som glas er, siger hun, og fortæller, hvordan værket er en manifestation af åndelighed, og at udgangspunktet for værket er en jagtkniv fra stenalderen.

Louise Hindsgavl ved præsentationen af udstillingen De Udvalgte.
Louise Hindsgavl ved præsentationen af udstillingen De Udvalgte. Foto: Museum Sydøstdanmark

Udstillingen er at se på Holmegaard Værk frem til den 22. oktober.

Kræver tid

Annelise Møller Jensen fra Næstved var en af gæsterne på åbningsdagen. Hun mener, at det er en udstilling, som det kræver tid at nyde og forstå:

- Jeg er overvældet. Det er et univers, som kræver indsigt, synes jeg. men det tiltaler, fordi det er så fabulerende og så kunstnerisk flot. Jeg har lyst til at dykke ned i, hvad der har animeret til det, siger hun.

Louise Hindsgavl har tidligere skabt nogle af de Kähler-kreationer, der også er udstillet i museets glassamling.  


Nyhedsoverblik