Kommune lukker varmestue i weekenden: - Vi bliver trådt længere ned i lorten

Varmestuen i Næstved vil fremover ikke holde åbent i weekenden. Det møder kritik fra brugerne af varmestuen, men også fra byrådsmedlem fra Venstre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Medlemmerne af Omsorgs- og Forebyggelsesudvalget i Næstved Kommune besluttede tirsdag, at når varmestuen bliver flyttet fra Toldbodgade til Engvej, skal borgeres tilholdssted være lukket i weekenden.

Den daglige åbningstid bliver desuden skåret fra at have åbent fra klokken 09.00 til 18.00 alle ugens dage til hverdagsåbent fra klokken 09.00 til 16.30.

- Det er ellers nogle hyggelige folk, der kommer, siger Robert Hansen, som er bruger af varmestuen.

Brugere af varmestue kede af beslutning

quote Jeg har bare siddet derhjemme og tænkt, at jeg ikke har nogle venner. Men så gik jeg herned

Linette Hansen

Robert Hansen og Linette Hansen er nogle af dem, der får meget ud af at komme i varmestuen i Næstved.

- Jeg har ikke haft noget samvær med nogen derhjemme, og så har jeg bare siddet derhjemme og tænkt, at jeg ikke har nogle venner. Men så gik jeg herned, og så fik jeg faktisk nogle nye venner, siger Linette Hansen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Linette Hansen og Robert Hansen er begge to brugere af varmestuen i Næstved.
Linette Hansen og Robert Hansen er begge to brugere af varmestuen i Næstved. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

quote Vi bliver trådt længere ned i lorten, end det vi er i forvejen

Robert Hansen

Men lige for tiden giver brugerne af varmestuen en kold skulder til de lokale politikere:

- Vi bliver trådt længere ned i lorten, end det vi er i forvejen. Det er det, jeg brokker mig over, siger Robert Hansen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Robert Hansen er utilfreds med, at varmestuen fremover vil have kortere åbningstider.
Robert Hansen er utilfreds med, at varmestuen fremover vil have kortere åbningstider. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Beslutningen om at skære i åbningstiden og lukke varmestuen i weekenden er en konsekvens af det kommunale budget for 2020, og varmestuen skal derned spare 500.000 kroner om året.

Ingen aftensmad fremover

Utilfredsheden skyldes især, at der bliver skåret i åbningstiderne, når varmestuen næste år flytter til Engvej 22. Fremover vil der være helt lukket i weekenderne, og til hverdag bliver der lukket halvanden time tidligere end i dag.

Det betyder også at brugerne ikke kan få aftensmad, men må nøjes med en madpakke:

- Det kan ikke være rigtigt, at der på Engvejen skal lukkes klokken halv fem. Der er mange, der gerne vil sidde og have det sociale samvær og have en lille hyggetid sammen med folk, når de spiser aftensmad.

Artiklen fortsætter under billedet.

Søren Revsbæk (V), byrådsmedlem mener kommunen burde kunne finde penge til at give de socialt udsatte et varmt måltid mad.
Søren Revsbæk (V), byrådsmedlem mener kommunen burde kunne finde penge til at give de socialt udsatte et varmt måltid mad. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

De utilfredse brugere bakkes op af et af venstres byrådsmedlemmer.

- Vi er i en kommune, hvor man lige har lavet budgetforlig, hvor man kan bruge 500.000 kroner til Middelalderfestival og 160 millioner kroner til at bygge en svømmehal, og så kan man ikke finde ud af at give de socialt udsatte og dem, der sidder på bænken hele dagen et varmt måltid mad om aftenen. Det hænger ikke sammen, siger byrådsmedlem Søren Revsbæk (V).

Formand forsvarer beslutningen

Brugerne kunne komme af med nogle af deres frustrationer, da formanden for det ansvarlige udvalg kom forbi:

quote Jeg skal også som politiker sikre en vis kvalitet i den åbningstid, der er

Michael Perch (S), formand for Omsorgs- og Forebyggelsesudvalget

- Hvis jeg var bruger af en varmestue, ville jeg også synes, det var vigtigt, at den havde åben så meget som muligt. Men jeg skal også som politiker sikre en vis kvalitet i den åbningstid, der er, siger Michael Perch (S), formand for Omsorgs- og Forebyggelsesudvalget.

- Det er klart et minus, at vi laver en kortere åbningstid, det er et klart plus, at vi får skilt adgangsforholdene ad fra stofrådgivning og varmestue, at vi kommer i nogle faciliteter, hvor man kan få nogle værkstedstilbud i varmestuen, og at man får faglært personale ind.

I dag er der som regel to ansatte på arbejde i varrnestuen i åbningstiden. I den nye, og kortere, åbningstid vil der være tre ansatte på stedet. Det betyder, at de udsatte borgere foreksempel kan få hjælp til deres kontakthjælpssager eller til at søge en bolig.

Michael Perch (S), formand for Omsorgs- og Forebyggelsesudvalget, lover over for TV2 ØST at være i dialog med de berørte borgere, når ordningen i løbet af næste år skal evalueres.

Robert Hansen håber de så kan være med til at justere åbningstiderne igen:

- Det synes, jeg ville være det bedste. For så bliver vi som borgere inddraget i politikernes meninger.


Nyhedsoverblik