Kommunal bommert koster erstatning

Næstved Kommune krævede spildevandsrensning uden lovhjemmel. Samlet skal en række husejere have godt 1,6 millioner kroner i erstatning.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På et ellers over tre timer langt byrådsmøde tirsdag aften fyldte sagen ikke meget. Den blev ekspederet på mindre end to minutter. Men der blev både undskyldt og beklaget. Og så koster fejlen skatteyderne i Næstved i omegnen af 1,6 millioner kroner.

- Jeg synes, det er rigtig godt, at vi reagerer. Når kommunen laver en fejl, må vi tage ansvaret og forsøge at gøre det godt igen – betale hvad det koster, lød det fra Cathrine Riegels Gudbergsen (V).

Borgmester Carsten Rasmussen (S) fulgte op.

- Helt enig. Vi er jo alle irriterede over sagen. Det sker, at vi begår fejl, nogle gange fordi regler er svære at læse også for vores folk. Men når vi begår fejl, så indrømmer vi selvfølgelig og betaler erstatning, fastslog han.

Krævede spildevandsrensning uden lovhjemmel 

Sagen er en udløber af kommunens spildevandsplan fra 2013. 

quote Vi har begået en fejl. Vi har overtrådt vores beføjelser, derfor synes jeg, at vi tydeligt skal sige undskyld

Kasper Schneider (LA)

En række ejendomme blev pålagt at rense deres spildevand. Blandt andet fik 76 ejendommen langs Karrebæksminde Bugt et påbud. Motivet var ædelt: Det skulle være med til at sikre renere vand i bugten – forbedre vandkvaliteten ved badestrandene. 

Læs også
- Det er helt vanvittigt, siger opfinder
Læs også
- Det er helt vanvittigt, siger opfinder

Problemet var bare, at loven ikke giver kommunen mulighed for at stille kravet. Da fejlen blev opdaget adskillige år senere, trak kommunen sit krav tilbage. Men 28 husejere havde nået at investere i spildevandsrensning på deres ejendomme.

- Ord betyder noget. Det synes jeg er tydeligt, når man følger den offentlige debat. Vi har begået en fejl. Vi har overtrådt vores beføjelser, derfor synes jeg, at vi tydeligt skal sige undskyld. Det er vigtigt, sagde Kasper Schneider (LA).

Læs også
Milliardregning for rensning af spildevand venter forbrugerne
Læs også
Milliardregning for rensning af spildevand venter forbrugerne

Det fik borgmester Carsten Rasmussen på banen.

- Jeg tror, at vi alle sammen vil undskylde og beklage. Godt at vi får en afklaring, mente borgmesteren.

Kommunen har indgået frivillige aftaler med ejerne af 24 af ejendommene. De får samlet 1.371.560 kroner i erstatning. De sidste fire ejendomme har afvist en aftale. De sager skal formentlig afgøres i retten.

Kommunens taksator har vurderet de sidste fire ejendommes tab til 272.600 kr. Det giver en samlet regning på 1.644.160.


Nyhedsoverblik