Kæmpede med smerter og gispede efter vejret - sådan fik arbejdsløse Lars hjælp

Vejen til et job er lang, hvis helbredet skrænter. I Næstved forsøger man at tackle dårligt helbred, så borgerne nemmere kan komme i arbejde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Arbejdet er den bedste medicin, lyder et gammelt ordsprog. Men når kroppen gør ondt eller man har svært ved at få vejret, er det svært for borgere på overførselsindkomst overhovedet at finde et arbejde.

Det kan Lars Susannesøn Christiansen fra Næstved tale med om. Han er på kontanthjælp, og smerter i kroppen har spændt ben for hans plads på arbejdsmarkedet.

Det oplevede han blandt andet, da han fandt en praktikplads, som han egentlig så frem til.

- Men der gik ikke mange dage, før jeg måtte sygemelde mig, for jeg kunne ikke stå op og havde ondt alle steder. 

Fysioterapeut Majken Loose Ejlersen hjælper borgerne med at komme i gang med at forbedre deres helbred.
Fysioterapeut Majken Loose Ejlersen hjælper borgerne med at komme i gang med at forbedre deres helbred. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Derfor blev han tilmeldt et nyt forløb, som Næstved Kommune forsøger sig med. Det hedder Sundhed og job  og skal over et seks ugers gruppeforløb med en fysioterapeut hjælpe kontanthjælpsmodtagere til at få et bedre helbred. 

Forløbet retter sig både mod borgere med fysiske eller psykiske helbredsproblemer, som gentagne gange har måtte sygemelde sig. Målet er ikke, at forløbet skal få borgerne i job med det samme, men at det kan gøre dem klar til en indsats, der siden kan bane vejen.

"Tossede kurser"

I starten var Lars Susannesøn Christiansen ret negativ over for forløbet, indrømmer han i dag.

- For fanden, det er jo ligesom alle de andre tossede kurser, man bliver sat til, tænkte han dengang.

Anne Karina Wagner
Læs også
Dybt personlige oplysninger blev lækket - nu beklager kommunen
Anne Karina Wagner
Læs også
Dybt personlige oplysninger blev lækket - nu beklager kommunen

Men forløbet har vist sig at være lidt af en gave for Lars Susannesøn Christiansen, der blandt andet døjer med overvægt og dårlig kondition. Før kunne han kun gå ganske korte ture, inden han måtte stoppe for at gå vejret - og det er der lavet om på nu.

- Nu kan jeg gå rundt helt uden at holde pauser. Jeg bliver selvfølgelig forpustet, men sådan er det jo, siger han med et smil, da TV2 ØST møder ham på en gåtur.

Her får han følgeskab af Majken Loose Ejlersen, fysioterapeut i Næstved Sundhedscenter.

- Borgerne har været glade for det. De føler sig mødt og set, og de finder ud af, hvilke mål de har med deres fremtid, siger Majken Loose Ejlersen.

Svært at få job, når andet fylder for meget

Projektet er et samarbejde mellem Center for Arbejdsmarked og Næstved Sundhedscenter, fordi der manglede et tilbud til borgere med problemer med helbredet.

- Når vi satte dem i et forløb meldte de sig syge og kunne ikke håndtere det. Når vi snakkede med dem kunne vi mærke, at det var jo ikke fordi, de ikke ville. Det var fordi, de havde et helbred, der skrantede, siger arbejdsmarkedschef Torben Bhan Petersen og fortsætter:

- Hvis der er andre ting, der fylder i livet, er det svært at få et job.

Lars Susannesøn Christiansen kunne kun gå ganske kort, før han måtte stoppe. Nu klarer han den lange tur op til vandtårnet på åsen i Næstved.
Lars Susannesøn Christiansen kunne kun gå ganske kort, før han måtte stoppe. Nu klarer han den lange tur op til vandtårnet på åsen i Næstved. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Den indledende skepsis blev gjort til skamme for Lars Susannesøn Christiansen, der oplever, hvordan hans livskvalitet er vokset støt gennem forløbet.

- Jeg deltager meget mere i rengøring og sådan noget, fordi jeg kan stå uden at have ondt. Jeg går en tur hver dag for at vedligeholde det, jeg har lært, og jeg går faktisk så hurtigt, at min kone ikke kan følge med.

- Hvis alt går efter planen starter jeg i praktik 1. februar, og jeg tror bestemt, det bliver bedre end sidst, siger Lars Susannesøn Christiansen.