¨

Jehova og muslimer: Julen er helt almindelige dage for os

Foto: TV ØST

Mens vi andre går amok i gaver, and og salmer, så er juledagene helt almindelige hverdage for blandt andre muslimer og Jehovas Vidner, som ikke fejrer jul.

Den 24. december og dagene, der følger, er for en stor del af befolkningen helt specielle. Der skal hygges, spises dejlig mad, åbnes gaver, og familien skal plejes med julefrokoster og en enkelt til ganen.

Men for en gruppe danskere er den 24. december ikke andet end en helt almindelig tirsdag, og dagene derpå er bare fridage.

- Det er helt almindelige hverdag for os. Mange har selvfølgelig fri, så vi benytter lejligheden til at mødes til en kulturaften den 24. Vi spiser og hygger os, men det har ikke noget med jul at gøre. Det er kun, fordi folk har fri, siger Adnan Arslan, der er muslim og formand for de næsten 350 medlemmer i Tyrkisk Islams Kultur Forening i Næstved.

Bibelstudier i går

Jehovas Vidner fejrer heller ikke jul. Dagen i går gik for Erik Jørgensens vedkommende med bibellæsning med konen, ligesom de plejer at gøre omtirsdagen. Han er talsmand for Jehovas Vidner i Danmark og arbejder fra det skandinaviske afdelingskontor i Holbæk.

- Min kone og jeg har altid vores bibelstudie om tirsdagen, hvor vi læser et stykke, og bagefter drøfter vi det, så der er intet specielt for os den 24. december. For mig at se handler julen alt for meget om blandt andet at spise og drikke - ting som har deres rødder i hedenskaben. Julen siges at skulle sætte fokus på Jesus, men det er der ikke ret meget af, siger Erik Jørgensen.

Fejrer ikke Jesus' fødsel

For muslimernes vedkommende er deres store højtid i stedet for Ramadanen, som er deres fastemåned, og som sluttes af med en stor Eid-fest. Jehovas Vidner har deres store begivenhed til påske, hvor medlemmerne over hele dagen mødes samme dag i rigssalene og mindes Jesus' død.

- Der er ikke angivet nogen dato for Jesus' fødsel i biblen, og derfor skal man ikke fejre det. Så have datoen været nævnt i biblen. I stedet mindes vi Jesus' død til påske, hvor vi mødes i rigssalen, og bagefter har vi noget hyggeligt samvær med nogle venner, siger Erik Jørgensen.

Muslimer fejrer nytår

Mens julen for de fleste muslimers vedkommende er noget, de lader de kristne om, har flere taget nytårsaften til sig. Selv fejrer Adnan Arslan det af og til for børnenes skyld.

- Generelt er der mange muslimer, der fejrer nytår på samme måde, som de fleste andre med god mad og drikke og fyrværkeri, men det er mest de unge, der gør det, siger han.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App