Jasmin købte livsfarlige slankepiller på nettet - nu fortryder hun inderligt

Hjertebanken, rystelser og uro får Jasmin Ghantous til at advare andre unge imod at kaste sig ud i at prøve livsfarlig slankemedicin.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Drømmen om en flottere, slankere og strammere krop står stærkt hos 21-årige Jasmin Ghantous fra Næstved. Hun har tabt mere end 40 kilo på et halvt år. Efter sin graviditet vejede hun 110 kilo, og i dag vejer hun 68 kilo. 

- Det betød rigtigt meget for mig. Jeg har haft svært ved at være stor, for det er ikke dét billede, jeg har af mig selv, siger hun. 

quote Jeg fik voldsom kvalme og rysteture så voldsomme, at jeg ikke kunne made min søn, der var et halvt år på dét tidspunkt.

Jasmin Ghantous, Næstved.

Men for at tabe sig har Jasmin Ghantous benyttet sig af den ulovlige slankemedicin Clenbuterol, der er et steroidelignende produkt, som gav hende bivirkninger. 

- Jeg fik voldsom kvalme og rysteture så voldsomme, at jeg ikke kunne made min søn, der var et halvt år på dét tidspunkt. Jeg følte en indre uro, hvor man konstant er overfokuseret, men man kan alligevel ikke koncentrere sig. Det er en meget ubehagelig følelse, siger hun til TV2 ØST.  

En slank, tonet krop er vigtig for Jasmin Ghantous. Men hendes vej dertil er både farlig og ulovlig.
En slank, tonet krop er vigtig for Jasmin Ghantous. Men hendes vej dertil er både farlig og ulovlig. Foto: Privat

Hun har købt forskellig ulovlig slankemedicin, siden hun var 13 år, og handlerne sker over de sociale medier.

- Det er ikke særligt svært at få fat på. Det handler om at kende nogen eller ville det nok. Så er der både facebooksider og Snapchat, man kan henvende sig til, siger hun til TV2 ØST. 

Clenbuterol og andre ulovlige slankeprodukter handles over sociale medier.
Clenbuterol og andre ulovlige slankeprodukter handles over sociale medier.

Spiller russisk roulette med helbredet 

TV2 ØST har undersøgt, hvor let det er at finde sælgere af ulovlig medicin på de sociale medier. I en Facebook-gruppe skriver vores medarbejder med en kvinde fra København, der sælger de ulovlige slankepiller Slimcaps, tidligere kaldet Slimex. Pillerne indeholder stoffet sibutramin, der er ulovligt i Danmark. Sælgeren skriver:

- Nogle kan opleve at få hurtig hjertebanken eller kvalme i nogle dage, men det forsvinder igen. Har prøvet hvor nogen har købt dem, selvom de havde angst, og det er gået fint. Hvis man kan mærke, det påvirker én, skal man selvfølgelig stoppe. 

Uddrag af samtale med sælger.
Uddrag af samtale med sælger.

En anden sælger fra Roskilde tilbyder flere typer af slankemedicin: 

- Har Saxenda også. Det er dog flydende, så det er en smagssag, om du er til pille eller stik. 

Vores medarbejder spørger ind til bivirkninger, og sælgeren svarer:

- Du skal ikke læse om dem på nettet, da de er blevet ulovlige i Danmark. Så maler de fanden på væggen søde. Jeg har solgt dem i over 4 år. 

Uddrag af samtale med sælger.
Uddrag af samtale med sælger.

Lægemiddelstyrelsen advarer mod at købe og indtage ulovlig slankemedicin, for det er ikke godkendt og sikret af myndighederne. 

- Det er utroligt farligt, for du aner ikke, hvordan det virker. Du spiller russisk roulette med dit helbred, når du gør det, og det er sågar livsfarligt, siger Karen Juul Jensen, der er specialkonsulent ved Lægemiddelstyrelsen. 

quote Produkterne er fremstillet under ulovlige forhold, og derfor er indholdet ikke altid kendt. Der kan stå ét på pakningen men være noget helt andet i.

Karen Juul Jensen, Specialkonsulent ved Lægemiddelstyrelsen.

Bagmænd er dybt kriminelle

Clenbuterol, der også er kendt som “clen-kuren” er ulovlig i Danmark. Bivirkningerne er ifølge Anti Doping Danmark rystelser, hjerterytmeforstyrrelser og i sjældne tilvælge hjertestop.

De såkaldte Slimcaps indeholder stoffet sibutramin, der hæmmer appetitten, kan give øget hjertebanken, forhøjet blodtryk, søvnbesvær, angst og der er øget risiko for hjertekarbivirkninger og hjerneblødninger.

Køb og salg af medicin på internettet

Det er nemt og bekvemt at handle på nettet. Men overvejer du at købe medicin på nettet, skal du være varsom. Mange netbutikker, der sælger medicin, er helt i orden, men der er desværre også netbutikker, der sælger ulovlig medicin.


Der er ingen kontrol med fremstillingen af ulovlig medicin og heller ikke salget af den. Man ved derfor ikke, hvad medicinen indeholder, og hvordan den virker. Hvis du køber ulovlig medicin, så risikerer du i bedste fald at bruge penge på noget, som måske ingen virkning har, og i værste fald risikerer du, at medicinen har alvorlige bivirkninger eller er livsfarlig.


Du kan gøre dit køb på nettet mere sikkert ved at følge nogle helt simple råd. Dem kan du læse mere om på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside.

Produktet Slimcaps indeholder det ulovlige stof Sibutramin, der kan være skadeligt for kroppen.
Produktet Slimcaps indeholder det ulovlige stof Sibutramin, der kan være skadeligt for kroppen.

Ifølge Karen Juul Jensen fra Lægemiddelstyrelsen kan du som køber ikke stole på, hvad der står på pakningen: 

- Produkterne er fremstillet under ulovlige forhold, og derfor er indholdet ikke altid kendt. Der kan stå ét på pakningen men være noget helt andet i, siger hun til TV2 ØST. 

Karen Juul Jensen, specialkonsulent ved Lægemiddelstyrelsen, advarer på det kraftigste imod at prøve ulovlig medicin købt på sociale medier.
Karen Juul Jensen, specialkonsulent ved Lægemiddelstyrelsen, advarer på det kraftigste imod at prøve ulovlig medicin købt på sociale medier.

Lægemiddelstyrelsen samarbejder med politiet og Interpol, når de skal opspore og anmelde dém, der laver slankemedicinen. 

- Bagmændene er dybt kriminelle, og der kan være organisationer bag. Det er et globalt problem, og vi ser det også i forhold til potensmidler, siger Karen Juul Jensen. 

På Lægemiddelstyrelsens hjemmeside kan du se en liste over ulovlig slankemedicin med stoffet sibutramin. Her findes produkterne i alle afskygninger lige fra piller og pulver til tebreve og kaffe. 

Sociale medier påvirker unges syn på sig selv

Jasmin Ghantous har gennem årene prøvet cirka ti forskellige kure med ulovlig medicin. Hun døjer med en spiseforstyrrelse, som hun mener spiller ind i forhold til at ville løbe en risiko: 

- Det tænker jeg helt bestemt. I hvert fald i mine sulteperioder. Jeg har det her billede af mig selv, at jeg skal opnå de her resultater. Jeg skal se ud på den her måde for at have det godt med mig selv, siger hun til TV2 ØST. 

Sabine Elm Klinker, vicedirektør i Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade, mener, man skal styrke de unges syn på sig selv, inden de er villige til at prøve livsfarlig slankemedicin.
Sabine Elm Klinker, vicedirektør i Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade, mener, man skal styrke de unges syn på sig selv, inden de er villige til at prøve livsfarlig slankemedicin.

Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade ser både mænd og kvinder, der er villige til at sætte deres helbred over styr for den perfekte krop:

- Man er villig til at løbe en risiko for at opnå alle de drømme, der ligger bag den flotte krop, siger Sabine Elm Klinker, som er vicedirektør i foreningen. 

quote Vi har en forpligtigelse til at styrke vores børn og unges selvværd.

Sabine Elm Klinker, Vicedirektør ved Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade

Ifølge foreningen har der længe været urimeligt høje standarder til, hvordan man skal se ud. Især blandt unge. 

- De sociale medier gør jo, at vi ser det hele tiden. På Instagram bliver det sat ind i en kontekst, hvor det hele virker så almindeligt og hverdagsligt, og dét gør, vi alle føler, vi skal leve op til de standarder, siger hun til TV2 ØST. 

Hun mener, det er svært at nå ud til unge og ældre, der allerede har besluttet sig for at ville løbe en risiko. 

- Vi har en forpligtigelse til at styrke vores børn og unges selvværd, så de ikke får et skidt syn på sig selv, konkluderer hun. 

quote Man kan ikke købe lovlig medicin på sociale medier, facebook, instagram og lignende. Det er ganske simpelt ikke lovligt.

Karen Juul Jensen, specialkonsulent ved Lægemiddelstyrelsen.

Lovlig medicin kan ikke købes på sociale medier

Karen Juul Jensen fra Lægemiddelstyrelsen kan godt forstå, at nogle kan føle sig desperate i forsøget på at opnå et ordentligt vægttab, men hun kalder det tragisk, når folk vil udsætte deres krop for alvorlige risici ved køb af ulovlig medicin over nettet:

- Man kan ikke købe lovlig medicin på sociale medier, Facebook, Instagram og lignende. Det er ganske simpelt ikke lovligt, konkluderer hun. 

Jasmin Ghantous fraråder andre at kaste sig ud i at prøve ulovlig slankemedicin.

- Konsekvenserne, bivirkningerne og dét billede du får af dig selv, det er ikke det værd. Jeg har fået et forvrænget syn på, hvordan man skal se ud, indrømmer hun. 

Privatfoto. Jasmin Ghantous efter sit vægttab på mere end 40 kilo.
Privatfoto. Jasmin Ghantous efter sit vægttab på mere end 40 kilo.

Ifølge Jasmin Ghantous kan det være svært at nå ind til teenagere, der har en drøm om at se ud på en bestemt måde, og sådan havde hun det også selv. Alligevel gør hun et forsøg: 

- Din bygning er faktisk ligegyldig, så længe du kan hvile i dig selv. Jeg har stadig ikke lært det. Men hvis man omringer sig med mennesker, der holder af dig for den du er, så kan man også elske sig selv nemmere. 

Lægemiddelstyrelsen har samlet nogle retningslinjer til at købe medicin over nettet.


Nyhedsoverblik