¨

Jagten på sociale bedragere

Foto: TV ØST

Over hele landet har man intensiveret jagten på sociale bedragere. I Næstved Kommune alene er man kommet frem til et chokerende stort antal mennesker, som prøver at snyde systemet.

Sidste år havde Næstved Kommune nemlig hele haft 571 sager med kontanthjælpsmodtagere, som snød og og tjente en løn, imens man modtog kontanthjælp. I alt var der 2818 kontanthjælpsmodtagere i Næstved kommune sidste år. Det svarer til, at hver femte har haft en lønindkomst ved siden af den sociale ydelse.

- Det er skræmmende, at det er så mange. Jeg havde ikke fantasi til, at det var så slemt, fortæller ydelsescenterchef Niels Larsen, Næstved Kommune.

Det er kun sig selv, bedragerne snyder. De bliver nemlig fundet helt pr. automatik.

- Når du får en løn, så indberetter din arbejdsgiver det til e-indkomstregistret. Det bliver sammenkørt med vores register af kontanthjælpsmodtagere. Så bliver der automatisk gjort opmærksom på, hvis der er en uoverensstemmelse. Så vi får hurtigt besked, hvis man snyder, forklarer Niels Larsen.

Siden 2008 har kommunerne intensiveret jagten på sociale bedragere - blandt andet ved hjælp af e-indkomstregsitret. I Næstved Kommune er fire mand ansat fuld tid til at holde øje med socialt bedrageri.

- Man kan kun tænke sig til, hvordan det har så ud, før vi begyndte at bruge dette system. Og dem som vi har registreret nu, er jo kun dem, som har haft en officiel lønindtægt. Det er jo ikke engang sort arbejde, siger ydelsescenterchef Niels Larsen, Næstved Kommune.

Der er endnu ikke lavet nationale opgørelser over socialt bedrageri, siden man i 2008 har sat flere ressourcer ind landet over til at tjekke misbrug af sociale ydelser. Men situationen i Næstved er sandsynligvis ikke enestående.

- Det kan ikke afvises, det også ser sådan ud andre steder. At en femtedel kontanthjælpsmodtagere i Næstved er sociale bedragere er et udtryk for, at det er nødvendigt at bruge mange ressourcer på det her område, siger Ole Pass, Foreningen af Socialchefer i Danmark.

02:21 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App