¨

Jagt hitter hos de unge

Foto: TV ØST

De unge gider ikke naturen og vil hellere sidde indendøre. Det er der måske mange, der mener, men nu viser det sig faktisk, at de unge gerne vil ud. De vil på jagt.

Gummistøvler, jagtgevær og flere timer i en fugtig skov hitter hos de unge.

Antallet af unge mellem 16 og 19 år, der er medlem af Danmarks Jægerforbund, er således steget med 68 procent fra 2008 til 2011.

En af de jagtglade teenagere er Frederik Hollensen på 16, der går i 9. klasse.

- Det er da fedt, at man kan gå ud og få fat i noget godt kød selv. Men der er også en speciel stemning, når man er på jagt. Man spiser frokost og hygger og snakker om, hvordan turen var. Det er enormt hyggeligt, siger han.

Den nordjyske dreng er vokset op i en familie, hvor en tur i skoven med geværet under armen langt fra er ualmindelig. Men for mange af hans jævnaldrende er interessen først lige opstået.

- Da jeg startede i folkeskolen, var der mange, der syntes, det var synd, at man tog ud og skød dyrene. Men lige pludselig er der mange, der er begyndt at tage jagttegnet nu.

Kommunikationschef hos Danmarks Jægerforbund Stig Tjellegaard Møller er glad for den voksende interesse. Han forklarer, at Danmarks Jægerforbund bevidst har forsøgt at skabe mere opmærksomhed omkring naturformidling og jagt hos børn og unge.

- Vi arrangerer blandt andet prøvejagter, hvor man kan komme med på jagt som publikum, og så forsøger vi at være synlige på både dyrskuer og messer, hvor børn for eksempel kan få lov til at file i gevirer, siger han.

Men børn og unge behøver faktisk ikke at tage på hverken dyrskuer eller messer for at lære naturen at kende. De kan såmænd nøjes med at tænde for DR-programmet "Nak og æd", som blev kåret til årets tv-program af DR's egne brugere i 2011. Her er konceptet, at naturmanden Jørgen Skouboe og kokken Nikolaj Kirk slippes løs i den danske natur udstyret med våben, køkkenknive og kogegrej.

Jørgen Skouboe har med egne ord altid interesseret sig for naturen og oplever, at flere unge er begyndt at gøre det samme.

- Rigtig, rigtig mange unge og børn skriver til mig - også på Facebook. Det er helt overraskende vildt, siger han i telefonen fra Sverige, hvor han kører rundt i fjeldene for at finde bævere, som han skal skyde i den næste sæson.

- Det er jo så simpelt, og det tror jeg, de unge har fået øje på i den her tid. Naturen kontra det at klikke rundt med en computermus, siger han og uddyber:

- I dag er det trendy at være noget. Man skal vide noget og kunne noget. Det er ikke nok bare at have en masse penge og købe sig til det hele, det er der ikke status i længere. Og du er noget, hvis du er en jæger og tilmed en god jæger, siger han.

Stig Tjellegaard Møller mener, populariteten skyldes det rekreative, der er forbundet med det at være på jagt.

- Når man går på jagt, er det jo ikke afslapning, men man koncentrerer sig om noget andet, og det er dér, det rekreative element ligger, siger han.

02:08 Luk video

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App