Tusinder af Næstved-borgere kan få fjernvarme

Knap 5.000 ejendomme i Næstved by tilbydes nu fjernvarme - hvis tilpas mange husstande takker ja.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Vi skal væk fra gassen - både for at passe på klimaet og for at gøre os uafhængige af russisk gas. Sådan har det lidt igen og igen i løbet af det sidste år. Det kan nu også mærkes i Næstved, hvor Næstved Fjernvarme tilbyder 4.900 ejendomme i Næstved by at skifte over til fjernvarme. 

Det forventes, at fjernvarmenettet bliver etableret mellem 2024 og 2028, og den samlede investering vil være på 900 millioner kroner. 

- Det er et led i den grønne omstilling, som har været på dagsordenen i Danmark i nogle år. I Næstved er vi i gang med at konvertere en masse kunder fra naturgas og nedbringe CO2. Nu udvider vi planerne yderligere til at omhandle resten af Næstved by, siger Jens Andersen, direktør for Næstved Fjernvarme.

De gule områder markerer de dele af Næstved, der kan se frem til at blive koblet på fjernvarmenettet.
De gule områder markerer de dele af Næstved, der kan se frem til at blive koblet på fjernvarmenettet. Foto: Næstved Fjernvarme

Vækker glæde i Lille Næstved

Store dele af Lille Næstveds husstande opvarmes af naturgas. Derfor bliver planerne om at tilbyde fjernvarme i området modtaget med glæde, blandt andet i den vestlige bydel Lille Næstved, hvor store dele fortsat er på naturgas.. 

- Det er rigtig godt. Det har vi glædet os til rigtig længe. For et år siden holdt vi et stort borgermøde med 150 deltagere, hvor vi spurgte ind til Næstved Fjernvarmes planer. Siden da har det altså flyttet sig, siger Jasper Westrup, formand for Lokalrådet i Lille Næstved

Læs også
Kæmpe fjernvarmeinvestering i Odsherred skal sikre billig varme
Læs også
Kæmpe fjernvarmeinvestering i Odsherred skal sikre billig varme

Mangler statsstøtte og godkendelser

Inden fjernvarmeprojektet kan gå i gang, skal Næstved Fjernvarme have en række myndighedsgodkendelser på plads. 

Projektforslaget skal desuden behandles og godkendes i Næstved Kommune, og så kræver projektet tilsagn om statstilskud på 66 millioner kroner, før projektet kan gennemføres.

Projektet kræver en myndighedsgodkendelser og statsstøtte, før det kan realiseres.
Projektet kræver en myndighedsgodkendelser og statsstøtte, før det kan realiseres. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

Planen er desuden først at udrulle fjernvarme i de enkelte områder, når mindst 60 procent af husstandene har sagt ja til fjernvarme.

-  Det er en vurdering af risikoen ved det her projekt. Vi skal jo have nogle kunder, der skal være med til at betale den grønne omstilling, og det må ikke gå ud over de kunder, vi har i forvejen, så vi skal op og have en vis andel, før vi går i gang med projektet, siger Jens Andersen.

Det vurderes at koste 60.000 kroner at blive tilkoblet med mulighed for at afdrage over 20 år.

Disse områder kan muligvis blive tilkoblet fjernvarme i projektet.
Disse områder kan muligvis blive tilkoblet fjernvarme i projektet. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

Vil etablere halmværk og måske vindmølle

Varmeproduktionen skal ske med el, halm og affald i stedet for affald og gas, som varmværket bruger i dag.

Varmeværket har planer om at anlægge en elkedel to halmkedler. De skal supplere den nuværende varmeproduktion, der i dag kun kommer fra fra affald og gas. Varmeværket arbejder desuden på at etablere en vindmølle, der kan indgå i det såkaldte produktionsmix.

Dermed er fjernvarmekunderne bedre sikret mod prisudsving eller forsyningsproblemer fra de forskellige typer brændsler.

Næstved Fjernvarme oplyser, at varmeværket snart vil indkalde til et informationsmøde for alle interesserede, hvor planen og betingelser for at modtage fjernvarme vil blive gennemgået nærmere. 





Nyhedsoverblik