I Næstved sender de drone i luften - skal tjekke for lækager

Ved at gøre brug af en drone kan Næstved Fjernvarme opdage kommende lækager langt hurtigere end tidligere. Mandag aften går en drone i luften.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fra mandag aften vil du få muligheden for at spotte en drone på himmelen, hvis du bor i Næstved. 

For med det klare vejr, sender Næstved Fjernvarme nemlig en drone i luften de kommende aftener og nætter. 

Dens opgave bliver at finde lækager i fjernvarmenettet.

- Den har et varmesøgende kamera, som så termograferer vores ledningsnet for at se, om der er lækager, fortæller Jens Andersen, der er direktør i Næstved Fjernvarme.

- Hvis der er en stor plamage, hvor jorden rundt om er varm, så er der en lækage.

Det er en ekstern virksomhed, der skal hjælpe fjernvarmevirksomheden med opgaven, som bedst udføres om vinteren, når det er klart vejr.

quote Tidligere lå vi og kørte rundt i en bil

Jens Andersen, direktør i Næstved Fjernvarme

Hos Næstved Fjernvarme har de på nuværende tidspunkt ikke mistanke om, at dronen skal finde nogen akutte lækager.

- Det handler om forebyggende vedligeholdelse. På billederne kan man også se, om man er tæt på en lækage. På den måde ved vi, hvor vi skal være opmærksomme henne til sommer, siger fjernvarmedirektøren og uddyber:

- Det er for at forbedre udskiftningen. Sker lækagen klokken tre om natten, skal vi forstyrre rigtig mange mennesker på det tidspunkt, end hvis vi kan lave det om sommeren, hvor der ikke er brug for så meget varme.

Dronen finder flere lækager

Aktionen foretages hvert andet år, og det er tredje gang, Næstved Fjernvarme gør brug af en drone, når den skal søge efter mulige lækager.

Modellen har vist sig at være langt mere effektiv end tidligere og sparer blandt andet fjernvarmevirksomheden for tid. 

- Det har været en stor hjælp. Tidligere lå vi og kørte rundt i en bil, og så kunne vi ikke komme ind på folks grunde og i baggårde. Det kan vi nu med dronerne, fordi de flyver over grundene, og på den måde finder vi langt hurtigere lækagerne, end vi gjorde tidligere, siger Jens Andersen.

Næstved Fjernvarme leverer til omkring 6.000 husstande primært i Næstved by. I løbet af de næste aftener og nætter, vil dronen have gennemsøgt hele det område, som Næstved Fjernvarme dækker.