Holmegaard Glasværk (26. januar)

Glasværket blev grundlagt i 1825 men måtte lukke og slukke for et par år tilbage. Nu ser det ud til, at der igen kommer liv i de gamle bygninger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kaj Rasmussen var 14 år da han første gang gik ind af porten på Holmegaard Glasværk i 1933. Det var som arbejdsdreng. Siden blev han glaspuster og efter 47 et halvt  år på glasværket, stoppede han igen.

De store ovne er kolde nu, men da der var produktion, blev de 1400-1500 grader varme. Tørv fra mosen bagved blev brugt til at varme dem op. Råmaterialet skulle smeltes og der skulle varme til for at forme glasset. Så der skulle bruges en del tørv.

I kælderen blev karrene til at smelte råmaterialet æltet med fødderne inden de blev formet.

For et par år siden blev brandet Holmegaard købt og lever videre. Men det bliver produceret i udlandet nu. For kort tid siden blev bygningerne købt og der er planer om at lave oplevelsescenter og outlet med både glas og beklædning i de gamle hæderkronede bygninger. 

<p>Holmegaard Glasværk var en kulturbærende virksomhed i Næstved gennem mange år. Her blev designet og blæst mange smukke glas. Kig med og se hvordan det foregik engang. Programmet er produceret i 2011.</p>

 

 


Nyhedsoverblik