Historisk gods ramt af store skader

En brand på Gunderslevholm Gods har forårsaget store røgskader på en af godsets nyistandsatte lejligheder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det er bittert, ærgerligt og trist. 

Ordene kommer fra Godsejer Claus Neergaard fra Gunderslevholms Gods ved Herlufmagle tæt på Næstved tirsdag morgen, umiddelbart efter Midt- og Sydsjællands Brand & Redning har slukket en brand i en ejendom, der tilhører godset. 

Branden på det næsten 300 år gamle gods blev opdaget tidligt tirsdag morgen af godsets driftsleder, der bor i en lejlighed i den modsatte ende af ejendommen, hvor branden var opstået.

Driftslederen fik anmeldt branden til Midt- og Sydsjællands Brand & Redning samt Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi klokken 05.13, hvorefter en politipatrulje, indsatsleder og brandvæsenet blev sendt til Gunderslevvej. 

Skulle være flyttet ind om 14 dage 

Her kunne de ifølge vagtchefen hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi konstatere, at der ikke var synlige flammer, men kraftig røgudvikling. 

quote - Vi var ved at sætte det i stand. De var gudskelov ikke flyttet ind

Claus Neergaard, godsejer Gunderslevholms Gods

Alle berørte personer var ude af bygningerne, og der var ingen personskade. 

Til gengæld er der store røgskader i ejendommen, fortæller Claus Neergaard. 

- Det er voldsomt. Det er gennembrændt i en etageadskillelse mellem kælder og entré. Det er koncentreret i den ene del af huset. 

Fakta om Gunderslevholm Gods

Gunderslevholm Gods er en herregård, der ligger ved Herlufmagle få kilometer fra Næstved. Godset råder over omkring 2.000 hektar land og har siden 1803 været i Neergaard-familiens eje.

Det oprindelige gods blev opført i 1300-tallet, men blev senere jævnet med jorden. Det nuværende gods med hovedbygning og en trelænget avlsgård blev opført i 1729 af Carl Adolph von Plessen. Hovedbygningen er opført i barokstil, men fik ved en ombygning i 1787 et mere nyklassicistisk præg.

Foruden landbrugsjord og godsbygningerne råder godset over en park, som er anlagt på skråningen ned mod Susåen.

Ejendommen består af tre lejligheder, hvor den ene netop var blevet istandsat. Her skulle driftslederen efter planen flytte ind om 14 dage. 

- De var gudskelov ikke flyttet ind endnu, siger Claus Neergaard.

- Det er fuldstændig nyt og stod snorlige med nymalede lofter, vægge, alt. Og gulvene var blevet behandlet med lud i går. 

Skal istandsættes på ny

Han har endnu ikke et fuldstændigt overblik over, hvor store skaderne er, og dermed heller ikke hvor store omkostningerne bliver. Men den del af huset, hvor branden og røgen nåede at udvikle sig, skal istandsættes på ny.

Det er endnu ikke klart, hvad brandårsagen er, men Claus Neergaard har et forsigtigt bud:

- Det kan være opstået i et køleskab eller en vaskemaskine, men vi ved det ikke. Det underlige er, at der har været håndværkere her, og så brænder det først 12 timer senere. Det er mærkeligt, at det ikke brænder en time senere. Så det er som om, det kan være opstået i et køleskab eller en vaskemaskine, siger han. 

Læs også
Håndgranat fundet på Sydsjælland
Læs også
Håndgranat fundet på Sydsjælland

I første omgang venter der ifølge godsejeren nu et oprydningsarbejde efter branden. 

- Vi skal ind i huset, når der ikke længere er risiko ved at gå ind. Brandmændene skal være færdige med at pille nogle nedhængte lofter ned først. Vi må ikke komme ind før. 

- Så er der vandet, der skal pumpes ud. Der står 20 centimeter vand i kælderen. Og når vi så kan komme ind, så må vi jo lægge en strategi derfra, siger han. 


Nyhedsoverblik