Helt særlig fiskeart tæt på at uddø

Brakvandsgedden er tæt på at forsvinde fra Fladsåen. Derfor har man i Næstved Kommune hjulpet den specielle fisk med at yngle.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Palle P. Myssen og Peter W. Henriksen har fredag fundet fiskenet og gummistøvler frem.

De to biologer er nemlig ved at finde ud af om en indsats, de satte i gang i februar, har båret frugt.

Brakvandsgedden er en særlig fiskeart, der lever i brakvand, som er en blanding af saltvand og ferskvand. Når den skal gyde, svømmer den ind i vandløb, og den kan rigtig godt lide områder, der bliver oversvømmede i foråret.

quote Den sørgelige situation er jo, at brakvandsgedderne er ved at forsvinde

Peter W. Henriksen, biolog, Limno Consult/Fishing Zeland.

Men desværre er der slet ikke så mange områder, for gedderne at yngle i, som der har været tidligere. Og det går ud over fiskebestanden.

- Den sørgelige situation er jo, at brakvandsgedderne er ved at forsvinde, fortæller Peter W. Henriksen, der er biolog hos Limno Consult og Fishing Zeland.

Han har været med til at lave en undersøgelse af Fladsåen i den sydlige del af Næstved Kommune, og den viste at antallet af gydende brakvandsgedder var faldet markant.

Denne lille gedde kan blive mere end ti gange så stor.
Denne lille gedde kan blive mere end ti gange så stor. Foto: Trine Ølgaard Muf - TV2 ØST

- Der fandt vi ud af, at der var cirka 20, hvor der i 50’erne og 60’erne har været flere hundrede måske tusinder, siger han og fortæller, at arten er tæt på at uddø i området.

- De hænger i det alleryderste af brystfinnerne ud over afgrunden og er lige ved at forsvinde, siger han.

Og derfor skal der gøres noget, mener biologen.

- Hvis ikke, der bliver gjort en indsats nu, så mister vi faktisk den unikke gedderace, som vi har hernede, siger han.

Eng blev til en geddefabrik

For at øge antallet af brakvandsgedder i Fladsåen har Palle P. Myssen og Peter W. Henriksen kastet sig ud i at skabe det, de kalder en geddefabrik. 

Og til at skabe sådan en skal man bruge en oversvømmet eng, 11 frivillige og nogle fiskefælder, eller det er i hvert fald, hvad de to biologer har brugt i Næstved.

- Vi satte fælderne ude i åen her i marts måned, og hev dem op i april, fortæller Palle P. Myssen, der er ferskvandsbiolog og ansat i Næstved Kommune.

De små fisk skal tilbage i Fladsåen og vokse sig store.
De små fisk skal tilbage i Fladsåen og vokse sig store. Foto: Trine Ølgaard Muf - TV2 ØST

I alt blev der indfanget tre hunner og fire hanner, hvor af den største af hunnerne var 93 centimeter lang.

De store fisk blev sat ud i et markområde, hvor der var omkring en halv meter vand, og her var det så meningen, at de skulle yngle.

Læs også
Kommune bruger 300.000 kroner på at redde truet dyreart
Læs også
Kommune bruger 300.000 kroner på at redde truet dyreart

Og det skulle vise sig at gå virkelig godt.

- Vi var så heldige, at vi var hernede den dag, hvor det virkelig gik løs, vi kunne se at de gydede derinde, og de legede med hinanden, så vi kunne se, at der blev lagt æg derude, fortæller Palle P. Myssen.

- Derfor var vi så meget spændt på, når vi skulle herud igen, om der så er kommet småbitte geddeunger til vores geddebestand, fortæller han.

Syv er blevet til tusind

11 frivillige har hjulpet de to biologer med at tælle antallet af små gedder på den våde eng. I en periode på halvanden måned har de hjulpet med en gang i døgnet at tømme ruser og tælle antal gedder i dem.

- De har gjort en kæmpe indsats, og uden dem har det simpelthen ikke kunnet lade sig gøre, siger Palle P. Myssen.

Og der har været nok at tælle.

- Vi har indtil videre fanget 500, og der er stadigvæk masser inde i søen, så jeg vil gætte på, at vi lander et sted omkring 1000 eller måske flere, og det er et rigtig godt tilskud til bestanden, siger Peter W. Henriksen.

Palle P. Myssen har længe gerne villet lave en geddefabrik i Næstved.
Palle P. Myssen har længe gerne villet lave en geddefabrik i Næstved. Foto: Trine Ølgaard Muf - TV2 ØST

- Det er gået rigtig godt, vi er rigtig godt tilfredse, siger Palle P. Myssen.

Han fortæller, at de små geder nu skal vandre ud i Fladsåen og vokse sig store og stærke, og så komme ind og gyde igen på engen til næste år.

- Det skal kunne passe sig selv, det er det, der er målet, siger Palle P. Myssen.

Derfor har biologerne stadig noget arbejde foran sig, for engen skal gøres endnu mere attraktiv, så flere gedder kommer derop og yngler.

Læs også
Danmarks første geddefabrik skal genskabe bestanden af gedder
Læs også
Danmarks første geddefabrik skal genskabe bestanden af gedder

- Vi kan ikke sige, at faren er overstået endnu, vi skal virkelig have gang i noget produktion rundt omkring og ikke bare her, siger Peter W. Henriksen, der forklarer, at det er menneskers foretagsomhed, der har gjort det sværere for brakvandsgedderne at yngle.

- Ynglestederne er typisk oversvømmede enge, dem er der ikke ret mange af om foråret mere, fordi vi er så gode til at uddybe vandløbene og dræne og så videre, siger han.

Også i Vordingborg Kommune har man lavet en geddefabrik, der skal øge bestanden af brakvandsgedder. Her har kommunen investeret 300.000 kroner i projektet. 


Nyhedsoverblik