Hårdt prøvede forlystelsesparker i brev til politikere: Drop sommerpakken

Forlystelsesparker som BonBon-Land og Sommerland Sjælland kræver at være med i en ny hjælpepakke til sommer, eller den helt droppes.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det var et bredt flertal af partierne i Folketinget, som sidste sommer forhandlede en sommerpakke på plads, der i seks uger halverede billetprisen på kulturoplevelser og gjorde færgeoverfarten for gående og cyklister helt gratis.

Men pakken var den rene gift for forlystelsesparkerne, som ikke var med i aftalen. I et fælles brev til politikerne kræver Foreningen for forlystelsesparker i Danmark, der blandt andet tæller BonBon-Land og Sommerland Sjælland, at der ikke kommer en lignende pakke til sommer.

quote Sommerpakkeordningen var en forkert ordning, som skævvred samfundet

Lars Fahlmann, direktør i BonBon-Land

I stedet foreslår de, at momsen på entrebilletten, hotelovernatningen og restaurantbesøget i en forlystelsespark bliver nedsat, og at danske skoleklasser tilbydes en tur i en park i år eller næste år.

- Sommerpakkeordningen var en forkert ordning, som skævvred samfundet og konkurrencen om, hvad man skulle opleve hen over sommeren. Vi følte, at vi blev overset, siger Lars Fahlmann, direktør i BonBon-Land.

Ifølge ham oplevede forlystelsesparken i Holme-Olstrup ved Næstved en tilbagegang på 30 procent på grund af sommerpakken.

Lad frie markedsvilkår styre

Ifølge foreningen mistede forlystelsesparkerne flere end 930.000 gæster, i de seks uger sommerhjælpepakken varede. I hele 2020 led parkerne et omsætningstab på 1,2 milliarder kroner.

Næstformand i Folketingets erhvervsudvalg, Kasper Roug (S), erkender, at ikke alle fik gavn af sidste års sommerpakke.

- Den har desværre haft den konsekvens, at den er gået ud over andre. Det er rigtig ærgerligt, og det er jo noget, vi må kigge på og rette op på i en eventuelt anden pakke, siger han.

Læs også
Sommerlande i knæ efter første uge af sommerferien: - Det ser ret skidt ud
Læs også
Sommerlande i knæ efter første uge af sommerferien: - Det ser ret skidt ud

Det er endnu ikke politisk besluttet, om der skal afsættes penge til en ny sommerpakke. Men både Kasper Roug og Venstres Jacob Jensen håber på, at det kan undgås.

- Hvis det kommer dertil, at vi skal lave hjælpepakker til sommer, så skal vi selvfølgelig sikre, at der ikke sker en konkurrenceforvridning. Men jeg ser helst, vi slet ikke får brug for dem, for så betyder det jo, at Danmark er blevet åbnet, siger Jacob Jensen. 

De danske forlystelsesparker tror, at coronaen igen afholder danskerne fra at tage på sommerferie til udlandet og håber, at vilkårene så vil være ens for alle.

- Det skal være de frie markedsvilkår, der skal bestemme, og danskerne skal selv bestemme, hvor de vil tage hen, siger Lars Fahlmann. 


Nyhedsoverblik