¨

Grønland er flyttet til Næstved

Foto: TV ØST

Basisvarer til befolkningen i Grønlands mange bygder har skabt vækstboom for Næstved-virksomheden Senobis.

Arktisk hundefoder, marmelade, havregryn og sanitærvæske til tørkloset.

En betragtelig bid af Grønland er landet i Næstved. Det er handelsvirksomheden Senobis, der i samarbejde med den selvstyreejede grønlandske forretningskæde KNI leverer basisvarer til befolkningen i Grønlands mange bygder og yderdistrikter. Det skriver DR P4 Sjælland.

300 basisvarer

I samarbejde med KNI, det tidligere Kongelige Grønlandske Handel, fremstiller Senobis en produktserie på 300 basisvarer til KNI's butikskæde, Pilersuisoq, der står for forsyningspligten til de mange små samfund fra Siorapaluk i nord til Arsuk i syd.

Produktserien, der bærer det grønlandske navn for kvalitet 'Pitsaasut', er fremstillet med varedeklaration på grønlandsk og tilegnet de særlige grønlandske forhold.

- For os har det været vigtigt at få fremstillet en grønlandsk produktserie med varer til en pris, som befolkningen ude i bygderne har brug for og er i stand til at betale. Derfor har vi stor gavn af samarbejdet med Senobis, siger KNI's salgs og markeringsdirektør, Kurt Lauritzen til DR P4 Sjælland.

Fra 2 til 36 ansatte

Næstved-virksomheden Senobis har tilsvarende haft stor gavn af aftalen med den selvstyreejede grønlandske milliardkoncern. Siden 2010 er medarbejderstaben i Næstved vokset fra to til i dag 36 ansatte og der er yderligere udvidelser på vej.

- Det går så stærkt lige nu, at vi har måttet vente med yderligere udvidelsesplaner simpelthen for at få de nye folk kørt i stilling, siger Senobis-direktør Thomas Skov Nielsen, der sidste år modtog prisen som årets vækstvirksomhed i Næstved.

Begyndte i chokoladebranchen

Thomas Skov Nielsen fik idéen til den særlige grønlandske produktserie, da han var sælger i chokoladevarer og ofte besøgte Grønland.

- Der lærte jeg noget om grønlandsk levevis og kultur og undrede mig over, at stort set alle varer henne i butikken kun var forsynet med danske varedeklarationer. Det var startskuddet til noget af et eventyr, siger Thomas Skov Nielsen, hvis firma også har overtaget det toldfrie salg i lufthavnsbyen Kangerlussuaq/Søndre Strømfjord.

Senobis har planer om at lancere en tilsvarende produktserie til Færøerne og Norge, men foreløbig har virksomheden rigelig travlt med at servicere befolkningen i Grønlands udkantsområder. Og det varer ikke længe inden julevarerne bliver sendt med skib, da frosten senere på sæsonen lukker havnene i Nord og Østgrønland.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App