Gasforbindelse kan ikke åbne på fuld kraft - udfordringer på Sydsjælland driller

Udfordringer på de tekniske anlæg i Everdrup forhindrer gasledningen Baltic Pipe i at åbne på fuld tryk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den mere end 300 kilometer lange gasledning Baltic Pipe kan snart åbne. Men tekniske problemer på tekniske anlæg på kompressorstationen i Everdrup mellem Tappernøje og Rønnede betyder, at gasledningen først om en måneds tid ventes at kunne transportere gas på fuld kraft. Det skriver branchemediet Energi Supply på deres netavis.

Åbningen af rørledningen starter på lørdag - men først til november ventes anlægget at kunne arbejde på fuld kraft. Åbningen sker dog en god måned foran tidsplanen, på trods af, at anlægsarbejdet i en lang periode lå stille på grund af problemer med miljøgodkendelsen på anlægget.

Læs også
Baltic Pipe bliver en milliard kroner dyrere
Læs også
Baltic Pipe bliver en milliard kroner dyrere

- Det er meget store og komplekse anlæg, vi bygger. Udfordringer med de tekniske anlæg i Everdrup betyder, at idriftsættelse fra 1. oktober stadig bliver med delvis kapacitet og også mindre end tidligere beregnet. Mængden af gas vil løbende blive øget frem til fuld idriftsættelse i slutningen af november, siger Torben Brabo, der er direktør for internationale relationer i Energinet.

Skal snart på fuld kraft

Det er meningen, at rørledningen fra senest 1. januar 2023 skal kunne transportere 10 milliarder kubikmeter gas om året.

Gasledningen Baltic Pipe skal forsyne Polen med naturgas fra norske felter i Nordsøen. Det skal gøre Polen uafhængigt af gas fra naboen Rusland, hvilket er endnu mere aktuelt i dag, end det var, da gasledningen i sin tid blev planlagt.

Nedgravningen af Baltic Pipe-ledningen har på Sjælland været mødt af stor utilfredshed - især blandt de landmænd, som mere eller mindre ufrivilligt har lagt jord til projektet. Arbejdet har dog også udløst en række arkæologiske fund.

Læs også
Kæmpe hal fra jernalderen fundet - var hjemsted for en af Sjællands mægtigste mænd
Læs også
Kæmpe hal fra jernalderen fundet - var hjemsted for en af Sjællands mægtigste mændNyhedsoverblik