Frygter forringelse af skolerne efter stor budgetoverskridelse

Forventede budgetoverskridelser på 57,7 millioner kroner skaber bekymring for forringelser på børne- og ungeområdet i Næstved Kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Palle Taulov, der er formand i skolebestyrelsen på Susåskolen, er en af dem, der er bekymret for de massive budgetoverskridelser i Næstved Kommune.

- Vi frygter, at vi kun kan drive en fuldstændig basal skole med de ting, man skal. Vi vil jo rigtig gerne drive en skole, som kan noget mere, end bare det nødvendige, og der kan vi jo have en frygt for, at man er nødt til at gå ind og skære i det, der er almenundervisning, siger han.

Og den bekymring deles af Danmarks Lærerforening.

Lise-Lotte Horn Jakobsen, formand, Danmarks Lærerforening, Næstved.
Lise-Lotte Horn Jakobsen, formand, Danmarks Lærerforening, Næstved. Foto: Peter Keldorff - TV2 ØST

- Jeg bliver bekymret for den helt almindelige folkeskoleelev, der skal have et ordentligt tilbud. Hvad er der for nogle forringelser, vi står over for? Og hvad er det for nogle tiltag, man vil gøre for at få det til at hænge sammen? spørger Lise-Lotte Horn Jakobsen, der er formand i lærerforeningens afdeling i Næstved.

Årsagen til budgetoverskridelsen skyldes primært øgede udgifter til specialområdet.

- Det er skredet så meget, fordi der er en række sager, hvor børnene har haft større behov, end vi har forudsat og dermed er kommet ind på dyrere tilbud, siger Jan Milandt, der er direktør for dagtilbud og skoler samt børn og unge i Næstved Kommune.

Læs også
Budget overskredet med 57,7 millioner kroner - men det overrasker ikke ekspert
Læs også
Budget overskredet med 57,7 millioner kroner - men det overrasker ikke ekspert

Nyheden om budgetoverskridelsen blev modtaget med stor forundring af politikerne. Og Lars Hoppe Søe (R), der er formand for børne- og uddannelsesudvalget i Næstved Kommune, synes, noget tyder på, at der ikke er styr på sagerne i forvaltningen.

- Det virker på os politikere som om, forvaltningen ikke helt har styr på det. Alene det, at underskuddet stiger så kraftigt, det lugter også af, at der ikke er styr på det, sagde han til TV2 ØST tirsdag.

Frygter mistrivsel

Karina Ahrensbach, der er formand for foreningen Autisme 4700, er nervøs for, hvordan budgetoverskridelserne kommer til at ramme specialområdet. Kommunen har nemlig besluttet at gennemgå alle visitationer på specialområdet.

- Vi bekymrer os for at vores medlemmers børns skoletilbud bliver forringet, hvis de ikke fortsat kan få den hjælp og de tilbud, de har nu, siger hun.

- Jeg kunne være bekymret for, at man hjemtager børn, der er i dagbehandlingstilbud uden for kommunen, da man langt fra kan tilbyde de børn det samme her i kommunen, siger formanden.

quote Vi er bange for, at børnene ender i mistrivsel

Karina Ahrensbach, formand, Autisme 4700.

Hun frygter, at det i længden kan give børn i mistrivsel.

- Det ville betyde et kæmpestort tab for de her børn. De har brug for struktur, så hvis de for eksempel skal skifte skole, så er det noget, der tager dem lang tid at vænne sig til, siger hun.

Jan Milandt, direktør for dagtilbud og skoler samt børn og unge, Næstved Kommune.
Jan Milandt, direktør for dagtilbud og skoler samt børn og unge, Næstved Kommune. Foto: Peter Keldorff - TV2 ØST

- Vi er bange for, at børnene ender i mistrivsel, selvskade, og at de ikke kommer i skole til sidst. Vi har allerede mange børn med autisme i skoleværing, siger Karina Ahrensbach.

Næstved Kommune har indtil videre fundet 28 millioner til at mindske den forventede budgetoverskridelse på 57,7 millioner kroner. Og kommunen har nu sat en ekstern analyse i gang men mener ikke, at budgetoverskridelsen vil forringe servicen

- Man kan godt spare penge uden nødvendigvis at forringe tilbuddene, hvis man tænker sig om, siger Lars Hoppe Søe.

Læs også
- Så stor en budgetoverskridelse har jeg aldrig oplevet før
Læs også
- Så stor en budgetoverskridelse har jeg aldrig oplevet før

- Nu får vi nogle til at gøre os lidt klogere på, hvordan ser der egentlig ud inde i maskinrummet i Næstved Kommune, siger han.


Nyhedsoverblik