Budget overskredet med 57,7 millioner kroner - men det overrasker ikke ekspert

Næstved Kommune skal spare mindst 57,7 millioner kroner på børne- og uddannelsesområdet, og de bliver ikke den eneste kommune, forklarer ekspert.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Næstved Kommune står overfor en stor opgave. For hvis ikke de laver ændringer på børne- og ungeområdet, så ender de med at overskride budgettet med 57,7 millioner kroner. 

Ifølge Arne Ullum, der er chefredaktør på netmediet NB Økonomi, er det forventeligt.

- Det er ikke overraskende, og vi kommer til at se det i rigtig mange kommuner, siger han om budgetoverskridelser på særligt børne- og ungeområdet. 

quote Kommunerne sidder i en fuldstændig budgetklemme i år

Arne Ullum, chefredaktør på netmediet NB Økonomi

Også Odsherred Kommune bekræfter, at de tidligt i år fandt ud af, at budgettet for børne- og ungeområdet ville blive overskredet med omkring 17,1 millioner kroner. 

De har dog allerede i marts lavet en ny budgetaftale, hvor ambitionen er, at det skal overholdes resten af året.

- Det er simpelthen, fordi det her område bliver ved med at vokse og vokse, og politikerne er meget tilbageholdende med at gøre det, de egentlig burde gøre, nemlig at lave store besparelser på folkeskoler, ældreområdet og daginstitutioner, fordi her har de sparet så meget i forvejen, siger Arne Ullum.

Umulig situation

Arne Ullum erkender dog, at kommunerne står i en vanskelig position.

- På grund af et lovgrundlag, der ligger fra Folketinget, så stiger udgifterne på det specialiserede socialområde og specialundervisningen med omkring 1,8 milliarder om året. Det er 18 millioner kroner for en gennemsnitskommune om året.

- De penge skal de forsøge at finde, og det er rigtig svært, fordi regeringen giver ikke nogen penge til kommunerne på det her område, siger Arne Ullum. 

Læs også
- Så stor en budgetoverskridelse har jeg aldrig oplevet før
Læs også
- Så stor en budgetoverskridelse har jeg aldrig oplevet før

Derfor bliver kommunerne tvunget til at overføre pengene fra det almene område til det specialiserede område. 

Der er lovændringer på vej på området, som skal sikre, at kommunerne kan spare på netop det specialiserede område, men det får først rigtig en effekt i 2026. 

- Det vil sige, at kommunerne sidder i en fuldstændig budgetklemme i år og næste år, og det kommer vi til at se meget bredt, siger Arne Ullum.

Kan vokse meget hurtigt

I Næstved Kommune er politikkerne uforstående overfor, at budgetoverskridelserne er steget meget hurtigt.

Det er ifølge formanden for Børne- og Uddannelsesudvalget Lars Hoppe Søe (R) ikke mere end to måneder siden, at de kun skulle spare 15 millioner kroner - men nu er det tal vokset til 57,7. 

- Vi har ikke vidst det. Det er kommet meget pludseligt det her underskud. Havde vi vidst de her ting, da vi lagde budgettet, havde vi lagt det anderledes, siger udvalgsformand Lars Hoppe Søe (R).
- Vi har ikke vidst det. Det er kommet meget pludseligt det her underskud. Havde vi vidst de her ting, da vi lagde budgettet, havde vi lagt det anderledes, siger udvalgsformand Lars Hoppe Søe (R). Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

- Så stor en budgetoverskridelse har jeg aldrig oplevet før som politiker. Jeg er totalt overrasket, siger udvalgsformanden.

Ifølge Arne Ullum ligger Næstved Kommune nok i den høje ende i forhold til størrelsen på besparelser. 

Men den hurtige stigning er ikke nødvendigvis et udtryk for, at forvaltningen i kommunen ikke har styr på økonomien. 

- Næstved kommune har en relativt god økonomistyring, så det er en af de første kommuner, der opdager det. Du vil se en masse kommuner, der først opdager det i august og september, simpelthen fordi de har dårligere styr på deres tal, siger Arne Ullum og tilføjer:

- Jeg mener ikke, at man kan sige, at det er udtryk for dårligt embedsmandsarbejde, at de slår alarm allerede nu. Måske nærmere tværtimod, lyder det fra Arne Ullum.Nyhedsoverblik