Flygtningeboliger i Næstved kostede 12 millioner - nu er de solgt for 0 kroner

Flygtningeboligerne på Skyttemarksvej i Næstved skulle have kostet godt fire millioner kroner, men prisen blev tredoblet. Nu er de solgt for 0 kroner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Postkasserne ved de grå barakker på Skyttemarksvej i Næstved står gabende tomme. Det samme gør bygningerne. Den sidste familie flyttede for små 14 dage siden, og nu er hele komplekset solgt for en pris, de fleste kan være med til: 0 kroner.

- Jeg kan godt forstå, at der er skatteydere, der tænker: ”Er det her ikke spild af vores penge?”. Men de har løst et problem i fem år, hvor vi havde en udfordring med at skaffe huse til flygtninge, siger Næstveds borgmester, Carsten Rasmussen (S).

quote Jeg tror, at alle kommuner var i panik

Carsten Rasmussen (S), borgmester, Næstved Kommune

Det gik hurtigt, da flygtningene kom gående ind over grænserne tilbage i 2015. Der skulle skaffes boliger til de mange mennesker på ganske kort tid, og derfor måtte landets kommuner hurtigt finde på løsninger.

- Jeg tror, at alle kommuner var i panik i 2015. Flygtningene kom væltende i flok op ad motorvejene, og vi så dem jo både i Rødby og mange andre steder. Vi skulle pludselig finde 100 til 200 boliger til flygtninge, der stod her i Danmark, forklarer Carsten Rasmussen.

Kommunerne fik travlt med at finde boliger, da store flygtningestrømme kom til Danmark i 2015.
Kommunerne fik travlt med at finde boliger, da store flygtningestrømme kom til Danmark i 2015. Foto: TV2 ØST

Godt tilbud blev tre gange så dyrt

Næstved fik et – tilsyneladende - godt tilbud fra Roskilde Universitet. Her har man i mange år haft grå barakker stående til undervisningsbrug, men dem var der ikke længere brug for. Derfor tilbød universitetet, at Næstved Kommune kunne overtage dem ganske gratis.

quote Det er at skalte og valte med borgernes penge

Githa Nelander, Dansk Folkeparti

Kommunen regnede sig frem til, at flytning og klargøring af barakkerne ville koste fire millioner kroner. Det blev dog langt dyrere, og skandalen var ikke svær at få øje på i 2015, da prisen blev godt 12 millioner kroner.

Men det har kommunen lært af, lover Carsten Rasmussen, som ønsker held og lykke til barakkernes nye ejer. Virksomheden Nordisk Beton fra Vipperød har nemlig købt barakkerne til 0 kroner, og selvom prisen må siges at være lav, mener borgmesteren, at man har gjort en god handel.

Borgmester Carsten Rasmussen (S) lover, at kommunen har lært sin lektie, efter at barakkerne til flygtninge blev tre gange så dyre.
Borgmester Carsten Rasmussen (S) lover, at kommunen har lært sin lektie, efter at barakkerne til flygtninge blev tre gange så dyre. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

DF: Det er ikke ansvarligt

Borgmesterens analyse deles dog ikke af Dansk Folkepartis Githa Nelander.

- Jeg synes, vi har generet borgerne nok i forhold til udgiften på det her, og nu sælger vi så for 0 kroner, siger byrådsmedlemmet.

- Det synes jeg simpelthen ikke er ansvarligt. Det er at skalte og valte med borgernes penge.

Flertallet i byrådet skalter og valter med borgernes penge, mener DF's Githa Nelander.
Flertallet i byrådet skalter og valter med borgernes penge, mener DF's Githa Nelander. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Hun vurderer, at kommunen burde have givet sig selv lidt mere tid til at finde en køber, der faktisk ville betale for bygningerne.

- Tydeligvis har det en værdi, det her. Det er jo ikke ødelagt på nogen måde, og lige nu er der efterspørgsel på sådan nogle ting rundt omkring. Så kunne man have fået nogle penge for det. Det er sgu da ærgerligt.

Men Carsten Rasmussen afviser kritikken. Han mener faktisk, at kommunen tjener penge på at forære flygtningeboligerne væk.

- Vi fik et overslag for et par år siden. Der ville det koste 2,5 millioner, hvis det her skulle rives ned og køres ud som affald, siger han.

Nordisk Beton sørger for, at barakkerne er væk inden august, lover direktør Jens Rasmussen.
Nordisk Beton sørger for, at barakkerne er væk inden august, lover direktør Jens Rasmussen. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Direktør: Barakker er væk inden august

Det er Nordisk Beton fra Vipperød, der har overtaget bygningerne. Firmaet ville egentlig bruge dem til håndværkerhotel i forbindelse med Femern-byggeriet. Den plan er dog droppet allerede.

- Vi har haft lidt udfordringer med grunden, der skulle etableres dernede, til projektet, så det er desværre strandet. Nu står vi med ejendommen og venter på at finde en køber, der vil over tage den, siger Jens Rasmussen, direktør i Nordisk Beton.

Men selvom hotelplanerne er blevet skrottet, lover direktøren, at barakkerne snart bliver flyttet.

- Vi har en frist, der hedder 1. oktober i år. Men jeg forventer stærkt, at inden 1. august er grunden så godt som ryddet, og projektet er kørt videre, lover direktøren, som også fortæller, at virksomheden selv vil deponere barakkerne, hvis ikke der findes en køber.

Borgmester Carsten Rasmussen er glad for at slippe af med de omstridte flygtningeboliger - og han forsikrer, at kommunen har lært af sagen.