Flere børn får hjælp til at holde på vandet

Børne­inkontinensklinikken på Næstved Sygehus fik i 2009 578 nye henvisninger og førstegangsbesøg, sidste år var tallet 841. Det er en stigning på 45 procent.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Flere børn får hjælp til holde på vandet. Børne­inkontinensklinikken på Næstved Sygehus, der er landets største åbne klinik på området, fik i 2009 578 nye henvisninger og førstegangsbesøg – i 2012 var det tal 841. Det er en stigning på 45 procent. Og tendensen ser ud til at fortsætte: I de tre første måneder af 2013 er 229 børn allerede blevet henvist til klinikken. Det skriver Søndagsavisen.


 


Ulla Kabbelgaard, der er leder af klinikken, glæder sig over, at flere og flere børn får hjælp til at komme af med det belastende problem. Hun mener, at stigningen først og fremmest skyldes, at problemet er blevet mindre tabubelagt.


-  I mange år har der fejlagtigt været en opfattelse i befolkningen af, at problemerne er psykiske. Den myte har vi omsider fået manet i jorden. Desuden er der også kommet bedre muligheder for at afhjælpe problemet,  siger hun til Søndagsavisen.


 


50.000 børn ramtOmkring 50.000 børn lider af inkontinens i en eller anden form.  6-10 procent i syvårsalderen har svært ved at holde på vandet eller afføringen – det svarer til en - to børn i hver af skolernes førsteklasser.


Når børn tisser i sengen, skyldes det typisk, at de har en for lille blære, producerer for meget tis om natten, eller at blæren og hjernens vandladningscenter ikke taler ordentligt sammen, så barnet ikke vågner tidsnok til at nå på toilettet. Sker uheldene om dagen, hænger det i mange tilfælde sammen med, at børnene har en dårlig vane med at holde sig for længe.