Flaget røg til tops for Danmarks udsendte: - Det er vigtigt, at folk føler sig værdsat

Da flaget gik til tops mange steder søndag, skete det for at markere støtte til Danmarks udsendte.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

At ære de udsendte og ikke mindst ære dem, der har betalt for deres indsats med deres liv.

Sådan kan formålet med Flagdagen den 5. september ridses op - og over hele vores område blev dagen markeret med parader, taler og gudstjenester.

Det skete blandt andet på Grønnegades Kaserne i Næstved, der igen i år afholdt en af regionens største arrangementer.

Læs også
Danmarks udsendte hædret til flagdag
Læs også
Danmarks udsendte hædret til flagdag

Her havde man i år også besøg af en gruppe veteraner, der har en motorcykelklub.

I Næstved var der blandt andet tale ved borgmester Carsten Rasmussen (S), og der blev afholdt en gudstjeneste for de mange fremmødte veteraner - ligesom der blev lagt blomster ved mindestenen på stedet.

Jens Jacobsen fra Haslev med blandt andet Næstveds borgmester Carsten Rasmussen (S).
Jens Jacobsen fra Haslev med blandt andet Næstveds borgmester Carsten Rasmussen (S). Foto: Anders Garde - TV2 ØST

Jens Jacobsen fra Haslev, der har været udsendt på Balkan og i Mellemøsten i perioden fra 2006 til 2018, var en af dem, der deltog.

Han er rigtig glad for arrangementet.

- Det er vigtigt, at folk føler sig værdsat. Og for mig personligt er det også rart, at der sættes pris på det. Jeg synes, at det er en god tradition - og så har vi jo været rigtig heldige med vejret, siger han.

Læs også
Flagdag for soldater
Læs også
Flagdag for soldater

Ikke kun soldater

Arrangementet handler ikke kun om udsendte soldater. Også blandt andet udsendt sundhedspersonale, diplomater, brandfolk og politifolk, der har været udsendt til international tjeneste, er inviteret til at deltage i arrangementet.

I Næstved blev der dog talt rigtig meget om situationen i Afghanistan - og det var veteranen Kasper Schneider fra Næstved meget glad for. Han har været i Afghanistan tre gange.

- Det synes jeg , at vi skylder både afghanerne og veteranerne, der har været der. Jeg synes, at det har været et meget rørende arrangement, siger han.

Kasper Schneider var skuffet over, at der ikke var flere med fra hans egen generation.
Kasper Schneider var skuffet over, at der ikke var flere med fra hans egen generation. Foto: Anders Garde - TV2 ØST

Han var for sin del dog ked af, at gennemsnitsalderen til arrangementet var så høj, som den var. Han savnede flere fra sin egen generation.

- Jeg kan kun opfordre til, at man deltager i de arrangementer her og også støtter op om de lokale foreninger. Så kan vi vise os så mange som muligt og kan være med til at hjælpe hinanden videre og om ikke andet mindes de tider, hvor vi var udsendt, siger han.

Nyere tradition

Arrangementet i Næstved var et af en lang række arrangementer for tidligere udsendte, der søndag blev afholdt over hele landet.

I Vordingborg var der march gennem byen, og i løbet af dagen fløj to F-16 og et C-130 Hercules over en række kaserner og garnisonsbyer, hvor der traditionelt er mange veteraner. Overflyvningerne skulle ses som en respektfuld hilsen til aktive soldater, veteraner, de faldne og deres efterladte, og flyene kunne blandt andet ses over Flådestationen i Korsør.

VIDEO: SÅDAN SÅ DET UD, DA FLYENE KOM OVER KORSØR:

Flagdagen den 5. september er en forholdsvis ny opfindelse i Danmark.

Den blev første gang officielt vedtaget i marts 2009 af de partier, der stod bag forsvarsforliget for 2004-2009. Det vil sige Kristendemokraterne, Socialdemokraterne, Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Det Radikale Venstre. 

Da forligspartierne ikke kunne blive enige om at placere flagdagen på en eksisterende historisk mærkedag, valgte man i stedet at opfinde en ny - nemlig den 5. september.


Nyhedsoverblik