Erik Hansen er Danmarks eneste humlebiavler - spiller vigtig rolle hos gartnere

I Tappernøje ligger Danmarks eneste humlebiavler. Hos en lokal gartner spiller de små, stribede væsner en vigtig rolle i jordbærproduktionen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det summer i Tappernøje.

Her avler Erik Hansen nemlig humlebier som den eneste i Danmark. I 2000 startede han produktionen i sin virksomhed BioProduction, og som årene er gået, er både virksomheden og bi-familierne vokset.

På hylderne står rækkevis af plastikkasser med de små, stribede insekter.

- Vi starter med en dronning, som vi tager ud af køleskabet, hvor hun har ligget og sovet i nogle uger. Så giver vi hende sukker og pollen, og så lægger hun æg. Så det starter med, hun bare er helt alene ligesom ude i naturen, hvor hun kommer frem i april, forklarer Erik Hansen.

Artiklen fortsætter under billedet.

I Tappernøje ligger Danmarks eneste humlebiavler BioProduction.
I Tappernøje ligger Danmarks eneste humlebiavler BioProduction. Foto: Mikkel Rasmussen - TV2 ØST

Når den proces er tilvejebragt, er plastikkassen fyldt med 50 humlebier.

Giver bedre jordbær

Det er ikke bare for sjov skyld, at Erik Hansen avler humlebierne. De bliver afsat til eksempelvis gartnerier for at bestøve frugt og grønt, så kvaliteten højnes.

Et af de steder, der benytter sig af den lille, bløde arbejdskraft, er Hunsballe Grønt i Skælskør. Her har de brummende humlebier været ansat siden 2008 for at bestøve blandt andet jordbærplanter.

- Hvis ikke den bliver bestøvet ordentligt, får vi faktisk nogle lidt skæve jordbær, siger Claus Hunsballe, der ejer det vestsjællandske gartneri.

- Der vil jo stadig komme jordbær, hvis ikke vi bruger dem overhovedet, men der vil være mange flere af de her knoglejordbær, som vi kalder dem, fortsætter han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Claus Hunsballe bruger humlebierne til at bestøve sine jordbærplanter i sit gartneri i Skælskør.
Claus Hunsballe bruger humlebierne til at bestøve sine jordbærplanter i sit gartneri i Skælskør. Foto: Mikkel Rasmussen - TV2 ØST

Erik Hansen er glad for, at hans humlebiavl i sidste ende hjælper gartnerne rundt omkring i landet.

- Vi er stolte, fordi vi synes, det er godt at have sine egne produkter, og det er rart at kunne udvikle videre, så vi hele tiden har et optimalt produkt til de danske gartnere, lyder det.

BioProduction begyndte på humlebiavl i år 2000, men virksomheden startede i 1996. De kan derfor fejre 25-års jubilæum i år.