Energinet: Sådan skræmmer vi svaner væk fra dødens mark

Særlige, roterende skilte skal sørge for, at svaner ikke længere flyver ind i højspændingsledningerne ved Dybsø.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Svaner i hundredevis har i år mistet livet på den såkaldte dødens mark ved Dybsø mellem Næstved og Vordingborg.

Her flyver svanerne ind i højspændingsledningerne – og mister livet i et glimt.

Men det skal være slut nu, siger ejeren af højspændingsledningerne, Energinet.dk.

- Vi sætter roterende skilte på ledningerne. Det skulle gerne betyde, at fuglene kan undgå ledningerne, siger Niels Bjørkbom, leder af Energinet.dk's afdeling for Miljø og Geoscience. 

Særligt system

Han oplyser, at selskabet har købt et særligt system, der skulle være særligt godt til at holde fugle på afstand. Det hedder FireFly Bird-marking System.

- Skiltene kombinerer alle de ting, som vi har ønsket. De er synlige, fordi de roterer. De reflekterer ultraviolet lys – og de er selvlysende, så de også virker i skumringen. Især de sidste to ring er noget, som ornitologerne, som vi har talt med om dette, har lagt vægt på, siger han. 

Fortsætter dialogen

Ornitologerne har på forhånd meldt ud, at de grundlæggende tror, at den eneste gode løsning er at grave højspændingsledningerne på marken ned. Men Energinet.dk tror på, at de har fat i en god løsning.

- Jeg tør ikke love, at det redder alle svaner. Nogen kan måske opdage det for sent - men vi håber, at det bliver langt mindre. Og det er vores succeskriterium, at antallet af døde svaner dykker markant. Både i år – og også til næste år, siger han.

Han lover dog, at selskabet vil fortsætte dialogen med de lokale ornitologer, for at se, om systemet virker efter hensigten.

- Det er klart, at hvis det ikke virker, så må vi se på, hvad vi så gør. Men nu ser vi, om dette ikke kan løse problemet, siger han.