Elever strømmer til kostskoler: - Det er blevet mere almindeligt

Tendensen er igen klar - der er stor interesse for at komme på kostskole.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Vi kommer op på 295 kostelever. Det er det, som vi har plads til.

Sådan lyder meldingen fra Mikkel Kjellberg, der er rektor på Herlufsholm Skole og Kostskole i Næstved.

Med årets optag kan skolen nu melde fuldt optaget blandt kosteleverne - og dermed er skolen med i den tendens, som mange kostskoler oplever i disse år.

- Der har selvfølgelig været corona, og det får mange børn og unge til at ville sætte turbo på det sociale. Men bevægelsen mod kostskolerne har vi set de seneste år, siger han og peger på, at væksten i antallet af elever er sket ud over alle årgange.

quote På en kostskole er der meget mere selvstændighed, men der er fortsat regler og voksne at tale med

Kristian Jacobsen, rektor, Sorø Akademi

Også hos Sorø Akademi oplever man en større interesse for at gå på en kostskole.

- Vi oplever ikke rigtig vækst, for vi har de elever, som vi har plads til. Men der har været en klar stigende interesse for kostskolen de seneste ti år. Vi oplever samtidig, at en stigende andel af vores elever kommer fra efterskolerne, og altså bevidst har valgt at blive i en skoleform, hvor de ikke er derhjemme, siger rektor Kristian Jacobsen.

Går efter selvstændighed

Kristian Jacobsen oplever, at mange børn og unge i disse år ønsker at tage et skridt hjemmefra for at opnå en større selvstændighed.

- På en kostskole er der meget mere selvstændighed, men der er fortsat regler og voksne at tale med. Det er blevet mere almindeligt. Og jeg tænker også, at det ændrer relationen mellem børn og forældre, når børnene kun er hjemme på visit i weekenden, siger han.

Læs også
Elevtallet dykker på Herlufsholm
Læs også
Elevtallet dykker på Herlufsholm

Han tilføjer, at det er børnene og de unge, der gerne vil afsted.

- Jeg kender ingen, hvor det er forældrene, der tvinger eleverne afsted mod deres vilje. Samtidig er det for mange en familietradition, siger Kristian Jacobsen.

En stigning lidt efter lidt

På Herlufsholm har man oplevet væksten komme snigende lidt efter lidt. I 2019 var antallet af kostskoleelever 230. I 2018 var totredjedele af eleverne dagelever, som ikke bor på skolen. 

- Vi oplever det som en underliggende tendens i tiden. De unge vil gerne bo mange sammen og mærke fællesskabet. Derfor har vi også haft tid til at forberede os på det, og implementeret en strategi, der skal tiltrække netop disse elever. Vi har blandt andet fokuseret på faglige studieretninger og aktiviteter ved siden af undervisningen, siger rektor Mikkel Kjellberg, der hæfter sig ved, at der nu er flere elever på skolen, end de havde som mål i deres langsigtede plan.

Han tror ikke, at skolen kan vokse mere.

- Vi er de kostelever, som vi har plads til. Der skal ikke være mere end 300 - og det skal også passe sammen, så vi får den rigtige kønsfordeling i klasserne og det hele passer sammen, siger han.

På Sorø Akademi mener rektor Kristian Jacobsen, at de senere års søgning til efterskoler og kostskoler også kan handle om, at familierne de seneste år har haft flere penge mellem hænderne.

- Der har været en stor stigning i velstandsniveauet de seneste år. Der er simpelthen flere, der har råd til at sende deres elever afsted. Det kan også have en betydning, siger han.


Nyhedsoverblik