Dødelig fuglesygdom konstateret for første gang i 17 år – 1100 duer aflives

Et tilfælde af den smitsomme og dødelige sygdom Newcastle Disease er konstateret blandt duer i en haveforening i Næstved. Eksport for millioner i fare.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fødevarestyrelsen er torsdag aften rykket ud til kolonihaveforeningen på Ålestokkevej i Næstved. Det sker som følge af, at Statens Serum Institut har konstateret smitte med Newcastle Disease i prøver fra flere af foreningens fugle, navnlig duer.

- Newcastle Disease er dødelig for de fleste arter af fjerkræ og fugle, men ikke farlig for mennesker, heller ikke hvis man spiser æg eller kød fra smittede dyr, skriver styrelsen i en meddelelse.

quote Det betyder tabte eksportindtægter for erhvervet i millionklassen

Mette Kirkeskov Sie, veterinærchef, Fødevarestyrelsen

Smitten blev konstateret på baggrund af prøver, der blev indsendt efter, at man i kolonihaveforeningen fandt "usædvanligt mange syge og døde duer".

- Det er første gang siden 2005, at myndighederne finder fjerkræsygdommen i Danmark, skriver styrelsen.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

For at undgå yderligere smittespredning bliver i alt 1.100 duer, høns og andre såkaldte prydfugle fra kolonihaveforeningen torsdag aften aflivet.

Også duer på en anden adresse i området er ramt.

Meldingen er torsdag aften, at smitten for nuværende ser ud til at være begrænset. Det siger Mette Kirkeskov Sie, der er veterinærchef i Fødevarestyrelsen til TV2 ØST:

- Med det vi ved nu, så har jeg en forhåbning om, at vi kan holde det til den kolonihaveforening. Vi har ind til videre ikke mistanke om smitte andre steder, men vi skal bruge de næste dage på at efterforske yderligere og tale med folk om, hvor vidt der har været folk på besøg og om fuglene har været flyttet rundt.

- Ind til videre har vi ikke kunnet konstatere, hvor smitten kommer fra. Men vi arbejder selvfølgelig videre med at undersøge den side af sagen, tilføjer hun.

Smitten er konstateret blandt duer i kolonihaveforeningen på Ålestokkevej i Næstved.
Smitten er konstateret blandt duer i kolonihaveforeningen på Ålestokkevej i Næstved. Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen - TV2 ØST

Eksport for millioner i fare

Som et led i smitteforebyggelsen oprettes der zoner på henholdsvis tre og ti kilometer rundt om kolonihaveforeningen. Zonerne tjener som beskyttelseszoner, hvor det bliver forbudt at sælge æg, høns og fugle uden særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen.

- Som med fugleinfluenza opretter vi zoner rundt om den smittede besætning eller i dette tilfælde kolonihave. Der har vi en ekstra opmærksomhed, hvor vi tager rundt og besøger de besætninger, der ligger nærmest for ved selvsyn at konstatere, at der ikke er tegn på sygdom.

Derudover skal ejere af fjerkræ inden for zonen holde dyrene isoleret og beskyttet mod kontakt til andre dyr, herunder vilde fugle.

Læs også
Fugleinfluenza hærger hos vilde fugle - nærmer sig værste sæson nogensinde
Læs også
Fugleinfluenza hærger hos vilde fugle - nærmer sig værste sæson nogensinde

I modsætning til smitte med fugleinfluenza tidligere på året frygter Fødevarestyrelsen ikke for større smitteudbrud, da det i fjerkræerhvervet er obligatorisk at vaccinere mod Newcastle Disease.

Situationen er dog alvorlig, lader Mette Kirkeskov Sie forstå:

- Udbruddet med Newcastle Disease betyder desværre, at vi risikerer at lande uden for EU lukker for blandt andet importen af danske æg og fjerkræ i minimum tre måneder. Det betyder tabte eksportindtægter for erhvervet i millionklassen.

Derfor skal fuglene i kolonihaveforeningen i Næstved aflives. Af hensyn til dyrevelfærden og af hensyn til eksporten, oplyser Fødevarestyrelsen.


Nyhedsoverblik