Cecillie har skrevet en sang om morens svigt - hjalp hende til at lægge låg på

19-årige Cecillie Sommer er kommet igennem en hård opvækst med samtaler og sang.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er ikke til at se på 19-årige Cecillie Sommer, at hun har haft en barndom, der er mere barsk end de flestes. Som hun sidder i sin lejlighed i Næstved udstråler hun selvtillid og tjek på tilværelsen. 

Men Cecillie Sommer bærer på en stor smerte, som hun har lært at håndtere på sin helt egen måde. 

Cecillie voksede op ude på landet med sin søster, en mor, der er skizofren, og en far, der er misbruger. En stor udfordring for et barn og ungt menneske. Men da Cecillie fyldte 16 år, fandt hendes mor en ny mand, og forældrene tog en beslutning, der skulle give teenagepigen endnu mere at kæmpe med.

- En uge efter min 16-års fødselsdag fortalte de, at de skulle skilles, og fra da af så jeg bare ikke mor længere.

quote Flere gange spurgte jeg hende, om hun ikke ville være sød at blive, for det var for hårdt, at hun forsvandt og ikke var der

Cecillie Sommer, Næstved 

Bad moren om at blive

Cecillies far blev boende i huset, og moren kom i familiens hus et par dage om ugen i et halvt års tid. Cecillie følte hele tiden hele tiden, at moren var på vej væk, og hun følte, at moren forsvandt ud af hendes liv.

- Flere gange spurgte jeg hende, om hun ikke ville være sød at blive, for det var for hårdt, at hun forsvandt og ikke var der. Så blev hun ked af det, og man kunne høre knallerten blive tændt, og så var hun bare kørt.

Faren flyttede fra huset, og nu skulle Cecillie bo der sammen med sin mor. Moren havde ifølge Cecillie flere gange lovet, at det hele nok skulle blive bedre. Cecillie havde håbet på, at det betød tid med sin mor, men sådan skulle det ikke gå.

- Dagen efter flyttede den nye mand (Cecillies mors, red.) ind. Så gik der en måned, og så blev hun gravid, og da valgte jeg så at sige fra. Der kunne jeg ikke mere, og dagen efter havde jeg pakket mine ting og var flyttet hjem til far.

Artiklen fortsætter under billedet.

Cecillie Sommer i sin lejlighed i Næstved.
Cecillie Sommer i sin lejlighed i Næstved. Foto: Jesper Truelsen

Ingen kontakt til mor

Cecillie valgte ikke at have kontakt med sin mor - noget som moren, ifølge Cecilie, ikke reagerede på. Cecillie fik en depression og begyndte at lide af angst og blev nødt til at droppe ud af 1.g, fordi hun ikke kunne klare presset længere.

Efter et halvt års tid, hvor Cecillie gik til samtaler hos en psykolog, begyndte hun at få det bedre. Hun kunne dog stadig ikke forstå, at det ikke virkede til, at moren var ked af situationen, så efter halvandet år valgte Cecillie at tage kontakt til sin mor. På Cecillies opfordring mødtes de, men det blev endnu en skuffende oplevelse for Cecillie. 

quote Dagen efter sendte hun en sms med beskeden om, at hun havde haft lov til at gøre, hvad hun gjorde. Så fik jeg bekræftet, at hun slet ikke havde lyttet til, hvad jeg sagde.

Cecillie Sommer, Næstved

- Jeg fortalte hende, hvor ondt det havde gjort. Hun undskyldte flere gange, men dagen efter sendte hun en sms med beskeden om, at hun havde haft lov til at gøre, hvad hun gjorde. Så fik jeg bekræftet, at hun slet ikke havde lyttet til, hvad jeg sagde.

Fik det bedre ved at droppe kontakten

Derfor valgte Cecilie endeligt ikke at se eller snakke med sin mor.

- Jeg fik det bedre ved at droppe kontakten med mor. Så kunne jeg ikke længere blive såret. Det har været et valg, jeg har været tvunget til. Det er hårdt. Hvis jeg tog hende ind igen, så ville jeg bare blive ødelagt igen. Det bliver ikke bedre.

I tre år har Cecillie måttet undvære sin mor. Cecillie har forståelse for forældrenes skilsmisse, men svigtet fra moren, der har skizofreni, har sat sig dybe spor.

- Jeg har så tit ikke kunnet forstå, hvordan mor kunne gøre det, hun gjorde. Jeg får at vide, at det jo er sygdommen, der gør det, og så det er på en måde lidt egoistisk af mig at sige, at det er ikke godt nok. Men det var bare ikke godt nok, for hun var der ikke.

Sang til mor

Musik har altid haft en særlig plads i Cecillies liv, så for at kunne håndtere de svære følelser valgte hun at skrive en sang på sin guitar om det svigt, hun synes, hun havde oplevet fra sin mor. Det gav en forløsende ro i kroppen at få ordene ned på papir.

- Det var slutningen på det, jeg gik i gennem med min mor. Så kunne jeg lægge låg på, fordi jeg havde skrevet det ned. Da jeg havde skrevet den og sunget den for min far og søskende, så kunne jeg give lidt mere slip.  

Artiklen fortsætter under billedet.

Cecillie Sommer har skrevet en sang om at blive svigtet af sin mor.
Cecillie Sommer har skrevet en sang om at blive svigtet af sin mor. Foto: Jesper Truelsen

Sangen handler om de gange, hvor Cecillie har siddet i sin seng på værelset, og moren godt vidste, at hun var der.  

- Men hun forlader mig alligevel og efterlader mig alene i hjemmet på trods af, at jeg siger, at hun skal blive. Og så kan jeg høre knallerten køre.

quote Men hun forlader mig alligevel og efterlader mig alene i hjemmet på trods af, at jeg siger, at hun skal blive

Cecillie Sommer, Næstved

Cecillie har overvejet at sende sangen til sin mor, men det har ikke været hendes mål med sangen at såre sin mor. Det ville ikke nytte noget at ramme hende.

- Så hellere nyde, at jeg har den. Det er mig, der har skrevet den, og jeg er kommet videre.

Fremtiden

Cecillie har i dag tilgivet sin mor for selv at komme videre. Men de snakker ikke sammen.

- Det kan ikke ændres lige meget hvad. Det er en kæmpe sejr, at jeg er kommet igennem det, og det har gjort mig stærkere, så jeg er glad for, at jeg kom videre fra det.

I dag er Cecillie 19 år og har sin egen lejlighed. Hun hun studerer på kontoruddannelsen på ZBC i Næstved og er færdig med 2. grundforløb til januar.   

- Fremtiden ser meget lys ud for mig, synes jeg. Jeg synes, jeg går rigtig mange gode ting i møde, og jeg glæder mig til at se, hvor det fører hen. 

Men moren kommer ikke med på Cecillies rejse ud i fremtiden

- Jeg ønsker ikke, at hun kommer til at være en del af mit liv. Jeg har så mange ar efter alt, hvad hun har gjort, at det kan jeg bare ikke. Og det tror jeg også godt, at hun ved.