Borgmester tror ikke på Fensmarks idé om løsrivelse: - Det bliver meget svært

Lokalrådet i Fensmark ønsker en skilsmisse fra Næstved Kommune. Men det er en dårlig idé, lyder det fra borgmesteren.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er catalanske tilstande i Fensmark.

For ønsket om en løsrivelse fra Næstved Kommune presser på, så nu har lokalrådet meldt ud, at de vil have en skilsmisse fra Næstved Kommune.

Men det tror borgmesteren i Næstved Kommune ikke på.

quote Helt overordnet synes jeg, det er en dårlig idé

Carsten Rasmussen (S), borgmester i Næstved Kommune

- Jeg tror, det bliver meget svært, siger Carsten Rasmussen (S), borgmester i Næstved Kommune.

- Vi har fået en meget kompleks lovgivning i dag – vi har fået hele handicapområdet, hele miljøområdet, det havde vi jo ikke i de mindre kommuner i gamle dage. Så der er mange ting, der er overgået til kommunerne, og det kræver altså en kæmpe administration – ikke rent fysisk, men en meget dygtig administration, som er inde i lovgivningen.

En dårlig idé

Kommunalforsker ved Syddansk Universitet, Kurt Klaudi Klausen, kalder ideen for totalt urealistisk. Og det tilslutter borgmesteren sig. 

- Helt overordnet synes jeg, det er en dårlig idé, siger Carsten Rasmussen.

- Jeg tror, at det kan blive en udfordring at samle en masse små byer. Vi kan ikke komme udenom, at der er den her urbanisering, hvor folk søger ind mod de større byer. Det vil sige, at du vil få nogle mindre bysamfund, som vil få det svære og svære, hvis vi om 10 år får en ny finanskrise, og det er svært at sælge husene og priserne falder. Der, tror jeg, det er godt, der både er store byer og sammensat med mindre byer, så man kan veksle lidt.

Mange vil sige, kommunen ikke hører efter

Den væsentligste årsag til, at Fensmark ønsker at bryde ægteskabet med Næstved Kommune er, at borgerne ikke føler, kommunen lytter. 

- Vi føler ikke, vi bliver hørt, lyder det fra Marie-Luise Rye Nielsen, formand for Fensmark Lokalråd.

- Jeg tror også, du kan finde mange i Næstved by, som vil sige, at byrådet ikke hører efter, siger Carsten Rasmussen.

- Man skal huske, at efter kommunalreformen der gik vi fra 81 byrådsmedlemmer til 31, som er lovens maksimum. Så det er klart, at jeg ikke kommer i den lokale brugs hver dag eller hver uge, der kan godt gå lang tid imellem, når en kommune som Næstved er på 681 kvadratkilometer. Så jeg kan godt forstå, at man engang i mellem føler, at de ikke hører efter, alt sker inde i byen, det er der rådhuset ligger, det er også der borgmesteren har sit kontor, så hvordan ved han, hvordan stier og grønne arealer passer ind i vores område? Jeg synes, når vi kigger overordnet på det, så er vi rigtig gode til at dele økonomien ud, så det der sker på landet, sker også i byen. Og omvendt. Så jeg synes, det er hinandens forudsætninger for, at man har en god kommune.