Børnehave stopper indianerfest efter klage - temaet var "krænkende"

Der skulle have været indianerfest i en børnehave i Næstved. Det tema er nu droppet, fordi man mente, at det kunne være krænkende.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Med fjer på hovedet og bue og pil i hånden skulle børnene fra Børnehuset ved Grøften i Næstved den kommende fredag have holdt indianerfest. Men nu er temaet sløjfet igen.

Indianertemaet er nemlig ændret til "sommertema" efter, at børnehaven har modtaget en henvendelse med ønsket om ikke at "kulturkrænke".

- Temaændringen sker på baggrund af en henvendelse om ønsket om ikke at ikke at kultur krænke (kulturel appropriation), lyder det i en henvendelse, som daginstitutionen har sendt til forældrene.

"Kulturel appropriation" dækker over situationer, hvor medlemmer af én kultur tilegner sig elementer fra en anden kultur. Det bruges især til at beskrive situationer, som nogle finde krænkende over for en bestemt kultur.

20220609-161738-6-1600x1099we (1)
Læs også
Ungt par i seksuel leg på cafe - politiet blev tilkaldt
20220609-161738-6-1600x1099we (1)
Læs også
Ungt par i seksuel leg på cafe - politiet blev tilkaldt

Selvom hensigten var ikke at krænke, er der dog delte meninger om, hvorvidt det var rigtigt at aflyse indianertemaet. Forælder Cecilie Panton, der også er valgt til institutionens forældreråd, er forundret over beslutningen.

- Jeg var overrasket over at få sådan en besked, for jeg havde ikke troet, at det var noget, der kom til at ske i vores institution. Jeg synes, det var rigtig ærgerligt, fordi børnehuset havde sendt en fin sang hjem, som børnene skulle underholde forældrene med, fortæller Cecilie Panton, som er mor til en pige i vuggestuen og en dreng i børnehaven.

Børnehuset ved Grøften ligger på Parkvej i det sydlige Næstved.
Børnehuset ved Grøften ligger på Parkvej i det sydlige Næstved. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Cecilie Panton mener, at ændringen var en meget hurtig beslutning at tage. I stedet påpeger hun, at børnehaven kunne reagere på klagen ved at sige, at de ville tage det op inden næste fest.

- Hvis de har lagt et stort stykke arbejde i at planlægge den her fest, og det så lige pludselig med en uges varsel skal til at planlægges helt på ny, synes jeg også, at det er rigtig ærgerligt.

quote Hvis jeg har et problem med et eller andet, så kan jeg sige, at jeg føler mig krænket, og så er det hævet over enhver diskussion, at jeg har ret

Sebastian Mylsted-Schenstrøm (V), medlem af Børne- og Uddannelsesudvalget

Børnehuset ved Grøften har skrevet ud til forældrene, at emnet vil blive debatteret blandt personalet, i forældrerådet og i Område Syds bestyrelse.

Skal drøftes på udvalgsmøde

I Næstved Kommunens byråd er Sebastian Mylsted-Schenstrøm (V) også forundret. Han sidder i Børne- og Uddannelsesudvalget og synes også, at det er ærgerligt, at festtemaet er lavet om. Han kalder det en uheldig tendens, at det, han kalder "den laveste grænse" bliver den definerende.

- Det bliver meget hurtig sådan, at hvis jeg som person har et problem med et eller andet, så kan jeg sige, at jeg føler mig krænket, og så er det hævet over enhver diskussion, at jeg har ret.

Byrådspolitiker Sebastian Mylsted-Schenstrøm (V) forstår ikke aflysningen af indianertemaet. Han er bekymret for, at det bliver de mest følsomme, der skal bestemme, hvad vi må og ikke må.
Byrådspolitiker Sebastian Mylsted-Schenstrøm (V) forstår ikke aflysningen af indianertemaet. Han er bekymret for, at det bliver de mest følsomme, der skal bestemme, hvad vi må og ikke må. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Ifølge byrådsmedlemmet bør man i en situation som denne tage en dyb indånding og spørge sig selv, om man reelt set krænker nogen, eller om man søger noget at blive krænket over på vegne af andre.

- Jeg synes, vi skal passe uhyre meget på, at vi ikke lader en meget lille minoritet af folk, som måske kan kaldes særligt sensitive, definere, hvad der skal være tilladt og ikke tilladt.

Herlufsholm
Læs også
Herlufsholm søger en trivselsleder
Herlufsholm
Læs også
Herlufsholm søger en trivselsleder

Sebastian Mylsted-Schenstrøm (V) har sammen med en kollega bedt om, at situationen bliver drøftet i Børne- og Uddannelsesudvalget. 

Radikale Lars Hoppe Søe har bedt administrationen undersøge sagen, så alle fakta bliver lagt frem.
Radikale Lars Hoppe Søe har bedt administrationen undersøge sagen, så alle fakta bliver lagt frem. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Formand for Børne- og Uddannelsesudvalget Lars Hoppe Søe (R) oplyser til TV2 ØST, at han har bedt centerchef Kathrine Ersted Sørensen om at fremlægge fakta omkring sagen. På den baggrund vil udvalget diskutere på et møde mandag den 20. juni, om det skal være en politisk sag eller ej.

- Det er vanskeligt lige helt at vide, hvorfor der er truffet den her beslutning, og hvad det bunder i. Jeg har simpelthen brug for at få lidt fakta på bordet, før jeg forsøger at kloge mig på, hvad der er godt eller ikke er godt, udtaler Lars Hoppe Søe.

Vil undersøge behov for lokal politik

Centerchef Kathrine Ersted Sørensen fra Næstved Kommune mener, at man i børnehuset måske blev lidt forskrækkede, da der blev stillet spørgsmål ved, om det kan være kulturelt krænkende at holde sådan en fest.

- Mit indtryk er, at de reagerer ret hurtigt på spørgsmålet og laver nogle mindre ændringer i arrangementet, som især handler om at ændre overskriften, siger hun og fortsætter:

- Det er meget små ændringer, der er lavet, og de planlagte aktiviteter er der fortsat. Børnehuset ved Grøften har holdt sådan en sommerfest i mange år med forskellige temaer, og her ændrede de så overskriften, så alle ville kunne få en god oplevelse, siger hun.

Hun oplyser, at kommunen nu vil undersøge, om der mangler politikker på området i kommunen.

- Vi har ikke generelt en opfattelse af, at der er tale om et generelt problem. Men nu undersøger vi i vores gode områdebestyrelser, om der er spørgsmål, de har brug for at få besvaret i sager som denne. Men hvis de ikke ser problemer, så skal der ikke gøres noget, siger hun.

Hun siger videre, at hun endnu ikke kan sige, hvornår kommunen vil have afsluttet processen med at afgøre, om der skal laves en ny politik.

Nyhedsoverblik