Bedre normeringer på vej i daginstitutioner - men forældre skal selv spæde til

Bedre normeringer i daginstitutioner bliver formentlig ikke gratis for forældre i Slagelse og Næstved kommuner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Endnu engang er der penge fra Finansloven på vej til bedre normeringer i daginstitutionerne i landets kommuner. 

I Slagelse og Næstved bliver de knap 10 millioner, som de hver især kan se frem til i år, formentlig ledsaget af en ekstra sjat. Flertal i de to kommuners Børne- og Ungeudvalg vil nemlig hæve forældrenes pris for en plads i vuggestuer og børnehaver. Det står klart, efter der mandag var møder i udvalgene.

- Der var en diskussion i udvalget om, om det er nødvendigt at lade forældrebetalingen stige, og det blev vi enige om, at det er det. Det gør jo også, at institutionerne så får flere penge til at ansætte pædagoger for, siger Helle Blak (SF), formand for Børne- og Ungeudvalget i Slagelse Kommune.

Venstre ville gerne spørge forældrene

I Næstved havde Venstre gerne set, at man havde spurgt forældrene i kommunen, inden politikerne tager den endelige beslutning om forældrebetalingen på et byrådsmøde i februar, men det blev stemt ned.

- Det var egentlig ikke fordi, vi ikke synes, det kunne være fornuftigt at høre forældrenes mening, men uanset hvad forældrene så svarede, så vil vi hæve forældrebetalingen, og når man allerede ved, hvad udfaldet af sagen bliver, så skal man ikke lave en høring, siger Lars Hoppe Søe (R), som er formand for Børne- og Skoleudvalget i Næstved Kommune.

Lars Hoppe Søe (R) er klar til at hæve prisen for en daginstitutionsplads i Næstved Kommune, så forældrene bidrager til, at der bliver ansat mere pædagogisk personale i kommunens daginstitutioner.
Lars Hoppe Søe (R) er klar til at hæve prisen for en daginstitutionsplads i Næstved Kommune, så forældrene bidrager til, at der bliver ansat mere pædagogisk personale i kommunens daginstitutioner. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Dermed ser det ud til, at småbørnsforældre i Næstved Kommune fra juni af må sætte flere lønkroner til side hver måned til daginstitutionspladser. Nærmere præcist bliver det cirka 125 kroner mere for en fuldtidsplads i en vuggestue og cirka 75 kroner for en fuldtidsplads i en børnehave, så prisen ender på henholdsvis 3.430 kr. for en vuggestueplads om måneden og 2.065 kroner for en børnehaveplads.

- Vi gør det for at kunne øge normeringen endnu mere, siger Lars Hoppe Søe (R).

Regner med opbakning fra forældre

I Slagelse Kommune vil forældrebetalingen blive sat op med 106 kroner for en vuggestueplads og 51 kroner for en børnehaveplads, så priserne ender på 3.130 kr. om måneden for et vuggestuebarn og 1.491 kroner for et børnehavebarn. 

quote De forældre, jeg har talt med om det her, siger, at de gladeligt betalere mere, hvis bare der kommer flere hænder til deres børn

Helle Blak (SF), formand, Børne- og Ungeudvalget, Slagelse Kommune

Helle Blak (SF) forventer, at den beslutning vil glide ned uden problemer hos de fleste forældre.

- De forældre, jeg har talt med om det her, siger, at de gladeligt betalere mere, hvis bare der kommer flere hænder til deres børn, siger udvalgsformanden i Slagelse Kommune.

De knap 10 millioner kroner plus den øgede forældrebetaling vil være penge, der kan mærkes ude i institutionerne, mener Helle Blak (SF).

- Hvis man tager pengene fra sidste års finanslov og regner sammen med de penge, vi får i år, så er det vel cirka 30 pædagoger, man kan ansætte. Det er næsten én pædagog per institution, fortæller hun.

Helle Blak (SF), formand for Børne- og Ungeudvalget i Slagelse Kommune mener forældrene vil acceptere en højere pris for en daginstitutionsplads så længe pengene går til mere personale.
Helle Blak (SF), formand for Børne- og Ungeudvalget i Slagelse Kommune mener forældrene vil acceptere en højere pris for en daginstitutionsplads så længe pengene går til mere personale. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

- Jeg er selv pædagog. Jeg ved, hvad det betyder at have en ekstra kollega i en institution, så selvfølgelig betyder det noget. Jeg er meget glad og taknemmelig for, at Folketinget har taget det her skridt for vores børn.

Den endelige beslutning, om forældrenes pris for en daginstitutionsplads, træffes af de to kommuners byråd. Derefter skal forældrene have et tre måneders varsel om prisstigningen, derfor regner begge kommuner med, at den øgede betaling vil slå igennem fra 1. juni.

Torsdag skal politikerne i Børne- og Skoleudvalget i Lolland Kommune også tage stilling til, om dette års pulje til minimumsnormeringer skal have selskab af penge fra en øget forældrebetaling.