¨

Bank dømt for hasard med kundes formue

Foto: TV ØST

Højesteretsdom kritiserer, at DiBa Bank anbragte for stor en del af kvindes formue i risikable obligationer.

DiBa Bank A/S gjorde en kvindelig kunde uret i forbindelse med investeringen af hendes penge. Stik imod hendes ønsker investerede banken i et stort antal højrisikoobligationer, og det den går ikke.


Det fastslår Højesteret i en dom onsdag.


Banken anbragte for stor en del af kvindens formue i såkaldte virksomhedsobligationer, som i dette tilfælde var forbundet med for stor risiko for tab.


Selv om kvinden samlet set har haft et overskud efter bankens forvaltning af hendes penge, så vurderer Højesteret, at banken er ansvarlig for, at overskuddet på grund af købet af virksomhedsobligationer ikke er blevet større.


DiBa Bank A/S valgte tidligere i år at betale kvinden et beløb på knap 89.000 kroner, efter at Østre Landsret gav kvinden medhold i sagen.


Samtidig tilbagekøbte banken de resterende obligationer for godt 227.000 kroner. Inden banken fik tilbagekøbt obligationerne, mistede de dog yderligere 97.000 kroner i værdi, og kvinden forlangte i Højesteret, at hun også skulle have de penge.


Højesteret har dog afvist, at banken også må punge ud med de 97.000 kroner, men stadfæster i øvrigt landsrettens dom.


I perioden fra 2005 til 2008 skruede DiBa Bank jævnligt op for den andel af kvindens værdipapirer, som bestod af de risikobetonede virksomhedsobligationer.


I 2005 udgjorde andelen af virksomhedsobligationer 27 procent af kvindens samlede værdipapirbeholdning, mens andelen i 2008 var oppe på 68 procent.


Højesteret siger i dommen, at det som sådan var i orden for banken at investere i de risikable obligationer, men at andelen udgjorde en for stor risiko for tab i forhold til den aftale, som banken havde med kvinden.


Forbrugerombudsmanden har også været inde over sagen, og her har man tidligere meldt ud, at der venter yderligere 26 sager af samme slags.


 


/ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App