60.000 skraldespande: Næstved gør klar til ny affaldssortering

I Næstved Kommune skal borgerne fra 1. juli sortere affald i 10 kategorier. Derfor er 60.000 nye skraldespande ved at blive gjort klar.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det kræver samarbejde og planlægning at få samlet i alt 60.000 skraldespande på blot otte uger. Det kan projektleder hos KL Transport, Kenneth Jensen, skrive under på: 

- Det kræver, at vi får sat alt i proces. Det skal køre på skinner. Vi har et antal, vi skal nå om dagen, så hvis tingene ikke hænger sammen, når vi ikke det, vi skal, forklarer han, mens hamren og banken fylder den store arbejdshal bag ham.

I alt skal der samles 25.000 af de sorte affaldsbeholdere og 35.000 røde miljøkasser.

Kenneth Jensen er én af de otte, der arbejder for at få de 25.000 sorte affaldsbeholdere samlet.
Kenneth Jensen er én af de otte, der arbejder for at få de 25.000 sorte affaldsbeholdere samlet. Foto: Emilie Grav - TV2 ØST

Arbejdet foregår i Holmegaard lidt uden for Næstved. I otte uger arbejder otte medarbejdere på stribe for at få styr på de mange tusinde affaldsbeholdere: 

- Der er én, der sætter en skillevæg i spanden. Den bliver så hamret fast med nogle søm. Så bliver der sat hjul og aksler på spanden. Så ryger den videre til nogen, der monterer et låg. Dernæst skal der sættes klistermærker på, og så bliver der sat en miljøkasse ned i spanden, lyder det fra projektlederen.

35.000 miljøspande er nu på vej ud til borgerne i Næstved Kommune
35.000 miljøspande er nu på vej ud til borgerne i Næstved Kommune Foto: Emilie Grav - TV2 ØST

Miljøkassen er den lille røde kasse, som borgerne nu også skal vænne sig til. Kassen er til såkaldt farligt affald som for eksempel små batterier, spraydåser, elektronikaffald eller maling. 

I alt skal 35.000 miljøkasser sendes ud til husstandene i Næstved.

Mange kommuner når ikke deadline 

Det var et flertal i Folketinget, der sidste sommer besluttede, at samtlige af landets 98 kommuner fremover skal sortere affald på samme måde. 

De nye sorteringsregler skulle efter planen gælde fra 1. juli i år. Men mange kommuner har ikke kunnet nå at få styr på de nye sorteringskrav og har derfor søgt om dispensation hos Miljøstyrelsen. 

Lagerhallen ved Holmegaard er fyldt til randen med affaldsbeholdere.
Lagerhallen ved Holmegaard er fyldt til randen med affaldsbeholdere. Foto: Emilie Grav - TV2 ØST

Ifølge Næstved Kommune er kommunen én ud af blot fem på Sjælland, der satser på at være klar med den massive sortering allerede i juli måned.

- Vi har travlt, men vi skal nok nå at blive klar. Hvis vi kommer bagud, må vi bare geare lidt op, lyder den optimistiske melding fra projektleder, Kenneth Jensen. 

Mens otte medarbejdere knokler for at samle de 25.000 affaldsbeholdere og 35.000 miljøkasser, står ti medarbejdere for at få dem bragt ud til adresserne. 

Tre affaldsbeholdere i alt

De næste otte uger vil borgere, der bor i et såkaldt enfamilieshus som for eksempel en villa eller et parcelhus, modtage den ekstra affaldsbeholder, så de i alt har tre sorte spande stående i indkørslen: 

- Ude på adresserne har de i forvejen to beholdere. Nu får de en ekstra. Derudover bliver der lavet lidt om i måden, som de sorterer på. I dag putter de for eksempel glas, metal og plast i samme kammer. Fremover bliver de ting adskilt fra hinanden, forklarer Kenneth Jensen.

Udover de 25.000 genbrugsbeholdere og 35.000 miljøkasser til borgere i enfamiliehuse køres der 1.024 containere á 660 liter til glas og metal ud til private og offentlige standpladser, oplyser Næstved Kommune. 

Kommunen understreger i øvrigt, at selvom nogle borgere allerede har modtaget den ekstra affaldsbeholder og miljøkassen, skal de først begynde at sortere efter de nye regler fra den 1. juli.