12 tykke ræve reddet fra pelsning - nu får de deres egen granskov at boltre sig i

Papegøje Hotellet mellem Næstved og Tappernøje har fået 12 nye beboere. De var tæt på at ende deres dage som eksklusivt overtøj.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I efteråret blev de fleste danskere bekendte med synet af mink, der bliver opdrættet i lange rækker af i bure på en minkfarm.

Men det er langt fra alle der vidste, at man på en enkelt farm i Nordjylland fortsat opdrættede ræve under lignende forhold.

Nu er 12 ræve fra en farm i Nordjylland kommet til Sydsjælland. De skulle egentlig have været pelset, så deres skind kunne blive til eksklusivt overtøj, men i stedet får de nu et nyt hjem i en granskov mellem Næstved og Tappernøje.

Dyreven: Det var en forfærdelig skæbne

Det er Susen von Warburg, der driver Papegøje Hotellet, som har sikret de 12 ræve et liv uden for den nordjyske farm.

For trods navnet er Papegøje Hotellet ikke kun hjemsted for eksotiske fugle.

- Papegøjehotellet er et dyreredningscenter, og vi hjælper alle dyr i nød, fortæller Susen von Warburg.

- Og hvem er mere i nød end nogle, der står og skal til at have sat strøm i begge ender og så hænge om halsen på en dame fra Hellerup spørger hun retorisk.

Ræve til pelsbrug bliver nemlig aflivet ved, at de får stærk strøm i mund og anus. På den måde undgår man, at det kostbare skind tager skade, forklarer hun.

Susen von Warburg driver Papegøje-hotellet.
Susen von Warburg driver Papegøje-hotellet. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

En aften, hvor Susen von Warburg sad og opdaterede dyrehotellets Facebook-side, blev hun opmærksom på, at det var muligt at købe dyr af den nordjyske ræveavler, før de blev aflivet. Og der var ikke langt fra tanke til handling.

- Så jeg ringede til ham og spurgte, om jeg måtte købe nogle, og det måtte jeg gerne. Tre dage efter var vi på vej til Nordjylland, fortæller Susen von Warburg.

- Jeg synes bare, at det var en fuldstændig forfærdelig skæbne. Selvfølgelig kunne jeg ikke redde hele farmen, men jeg kunne redde 12, og det føles bare godt at gøre en forskel, suger hun.

Rævene levede i små bure under forhold, der svarer til den måde, man avler mink.

Får nyt hjem i granskov

De 12 ræve kommer fra Danmarks sidste rævefarm. Ræveavl er ulovligt i Danmark, men ræveavleren fra Lyngså ved Sæby i Nordjylland har dispensation til at drive farmen frem til 2023. Han har dog besluttet, at denne sæson bliver hans sidste.

De ræve, Susen von Warburg har købt, skulle have været pelset, men nu får de lov til at leve i et otium med væsentligt mere plads end før.

- Hele den her gamle granskov bliver indhegnet og delt i to, sådan så de to røde ræve får den ene side, og alle de hvide får den anden, fortæller hun.

- Der er 1500 kvadratmeter i alt.

Artiklen fortsætter under billedet.

Først blev de 10 hvide og grå ræve købt, men så besluttede Susen von Warburg også at købe to røde ræve, hun havde set ved sit besøg på farmen i Nordjylland.
Først blev de 10 hvide og grå ræve købt, men så besluttede Susen von Warburg også at købe to røde ræve, hun havde set ved sit besøg på farmen i Nordjylland. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Ifølge Susen von Warburg boede rævene før to og to i bure på en kvadratmeter, så det er en stor omvæltning for dyrene, at de nu får så meget plads ude i naturen.

- De får jo mulighed for, hvis de stadig har instinkter nok, til at grave rævegange og rævehuler, og der er alle mulige træer, de kan gå og markere på, siger hun.

- De får lov til at leve så tæt på at leve ude i virkeligheden, som det kan lade sig gøre, og det er vigtigt, at deres liv ligger tæt op ad, hvordan det burde have været, siger Susen von Warburg.

Enormt overvægtige dyr

Da Susen von Warburg hentede rævene i Lyngså, var de noget større end de er nu.

- Det er fordi rævefarmeren skulle lave skindet så stort så muligt, så han kunne lave så mange penge som muligt, så de vejede omkring 12 kilo, da de kom, og de skal kun veje 6 kilo, fortæller hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Man kan stadig se på rævene, at de var noget overvægtige, da de kom til dyrehotellet på Sydsjælland.
Man kan stadig se på rævene, at de var noget overvægtige, da de kom til dyrehotellet på Sydsjælland. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Men muligheden for at bevæge sig frit har betydet, at en del af rævene nu har tabt så mange kilo, at det store skind hænger løst om kroppen på dem.

Susen von Warburg fortæller også, at nogle af rævene var så medtagede af deres liv på rævefarmen, at de ikke kunne bevæge sig særlig langt.

- Da de kom, kunne de grå ræve slet ikke gå. De var helt nede på deres albuer og kravle, og i dag kan de alle sammen løbe og lege, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan så rævene ud, da de ankom til Papegøje-hotellet.
Sådan så rævene ud, da de ankom til Papegøje-hotellet. Foto: Privatfoto

Men selvom nogle af rævene, efter Susen von Warburgs vurdering, ikke havde det godt, da de ankom på Papegøje Hotellet, mener hun ikke, at de var så medtagede, at de burde være blevet aflivet.

- Hvis de var kede af det og syge og havde ondt, så havde vi kørt dem til dyrlægen, siger hun.

- En gang i Spanien købte jeg to løveunger fra en fotograf, hvor jeg kørte direkte til dyrlægen og fik dem aflivet, fortæller Susen von Warburg.

- Men prøv lige at se en livsglæde. De skal da have et liv, siger hun, mens rævene leger omkring hende.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan ser rævene ud i dag.
Sådan ser rævene ud i dag. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Får hjælp af frivillige

Inden rævene kan flytte ind i det skovareal, der er blevet udset til dem, skal området hegnes ind.

Og denne weekend var der mødt frivillige hjælpere op til at hjælpe med netop den opgave.

- Det er fuldstændigt fantastisk, for jeg kunne ikke bygge det selv, siger Susen von Warburg.

En af de frivillige hjælpere er Martin Niss fra Haslev. Han sprang straks til, da han hørte, der var brug for hjælp.

- Vi var bare hernede i går og se på nogle af dyrene, og så sagde hun (Susen von Warburg, Red.), at de manglede noget arbejdskraft, og så tænkte vi, at det kunne være en god mulighed for at se dyrene igen og hjælpe lidt til, fortæller han.

Martin Niss, Haslev.
Martin Niss, Haslev. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Med sig havde Martin Niss sin kammerat Frederik Sejr fra Næstved. Han er også glad for at kunne hjælpe.

- Det var en god mulighed for at komme ud og prøve noget nyt og hjælpe, siger han.

- Så kan man jo sige, at man har været med til at hjælpe herude, det er da meget hyggeligt, siger Frederik Sejr.

Frederik Sejr, Næstved.
Frederik Sejr, Næstved. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

For Susen von Warburg er det en stor personlig glæde at have reddet de 12 ræve fra at blive pelset.

- Du kan ikke hjælpe alle, men du kan hjælpe nogen, siger hun.

- Og det, der gør det hele værd, det er at se et dyr, der måske er knækket og har det rigtig dårligt, blomstre op og blive rask og komme én løbende i møde og være rigtig glade.

Læs også
Sådan har cirkuselefanterne taget imod deres nye hjem
Læs også
Sådan har cirkuselefanterne taget imod deres nye hjem

Papegøje Hotellet er en privatejet organisation, som er hjemsted for 54 papegøjer og en masse andre dyr, blandt andet ponyer, geder, lamaer og skildpadder. 

Papegøje-hotellet
Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Nyhedsoverblik