Mads tager på jagt efter regionens gode råvarer. I denne uge er det gæs, som bliver brugt, når Mads og David går i køkkenet for at lave mortens-gås
Mortens aften nærmer sig nemlig, og Mads besøger Kærsgård ved Haslev for at få en fritgående gås med hjem til Davids køkken. Resultatet ser noget sort ud.
OPSKRIFT:
1 gås1 mørk øl2 store scalotteløg4 æbler200 gr tørrede sveskersalt og peber2 dl kirsebær sirup½ dl hvidvinseddike2 dl skyr2 spsk sennepsalt/ peber½ savoykål2 æbler2 spsk olie2 spsk eddikeSkær vingerne af gåsen og fjern halsen
Fjern evt rester af fjer og indmad
Skær æbler i grove både. Skræl løgene og skær dem ud
Kom æbler, løg og svesker ind i gåsen
Hæld øl henover gåsen og kirsebærsirup, samt hvidvins eddike
Vend gåsen om og gentag proceduren på den anden side
Tænd ovnen på 200 grader
En gås skal cirka have 1 time pr. Kilo – inkl. Fyld
Start med at stege med brystet nedad
Vend gåsen om efter ca. 1,5 time og skru ovnen ned på 170 grader
Kom sirup, øl, salt og peber over
Tag med en ske afkoget fra bradepanden og kom over gåsen inden den skal i ovnen igen i cirka 2 timer
Husk at hælde væde fra bradepanden over gåsen engang imellem
Dæk evt. med stanniol den sidste time
Ved brug af mørk øl og sirup vil skindet dog, naturligt blive mørkt
Skær gåsen ud i pæne stykker til serveringen
Tag lidt afkog fra bradepanden og kom skyr i
Rør godt til en dressing og smag til med sennep, salt og peber
Hak savoy kål meget fint
Skær et æble ud i tynde skiver
Hæld eddike og olie over kålen og kom æbler i
Anret dressingen i bunden af tallerkenen
Kom kålen ovenpå og sæt stykker af gås på. Pynt med friske krydderurter