Venstre: Rygter holder flygtninge fra den danske grænse

At Sverige fra i dag mandag har indført grænsekontrol, betyder ikke nødvendigvis, at flere asylansøgere kommer til Danmark, lyder det fra Venstre, der mener, at rygtet spredes så hurtigt, at de stopper rejsen syd for grænsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er langt fra sikkert, at Danmark får flere asylansøgere når Sverige fra i dag indfører grænsekontrol. Det siger Venstres integrationsordfører Marcus Knuth, der sover med støvlerne på i disse dage for at følge udviklingen:

- Rygterne går hurtigt ned gennem Europa om, at Sverige har strammet gevaldigt op, det er formentlig årsagen til, at der er kommet færre til Danmark på det seneste. Måske vælger de at blive i Tyskland, og så indfører vi ikke transportøransvar. Det pålægger vognmænd, DSB og færgeselskaber at afvise folk, der ikke har gyldigt visum til Danmark. Men det indfører vi først, hvis vi får en situation som i september, siger Marcus Knuth til DR Sjælland.

Først hvis der kommer rigtig mange asylansøgere til Danmark som følge af Sveriges lukkede grænser, vil regeringen overveje at kræve at DSB og vognmænd afkræver alle et gyldigt visum til Danmark, inden de overhovedet kommer ombord på færgerne til Rødbyhavn og Gedser, siger Marcus Knuth til DR Sjælland:

- Det var derfor, vi fik hastebehandlet loven om transportøransvar, så vi hurtigt kan sadle om, siger han.

Talstærkt tilstede ved grænsen

Politiinspektør Kim Kliver fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi er manden, der skal stå for den politimæssige bevogtning af vores grænseovergange ved Rødbyhavn og Gedser.

- Vi følger udviklingen ganske intenst. Og så tilpasser vi os, siger han og understreger, at politiet i en længere periode har haft ekstra ressourcer fra de øvrige politikredse i grænseområdet.

- Så vi er talstærkt tilstede, understreger han.