Tilsyn vil ikke gøre mere i sag om læk af personlige oplysninger

Datatilsynet har vurderet, at der ikke skal gøres yderligere i sagen om datalæk af fortrolige oplysninger på ni borgere fra Lolland Kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det var et brud på persondatasikkerheden, at Lolland Kommune i 2018 ved en fejl sendte fortrolige oplysninger om ni borgere til en kommune i Norge.

Det har Datatilsynet nu vurderet.

Tilsynet vil dog ikke gøre yderligere i sagen. Det fremgår af et brev, som Lolland Kommune modtog fra Datatilsynet torsdag eftermiddag, bekræfter Lars Povlsen Jensen, som er direktør i Lolland Kommune, over for TV2 ØST.

- Datatilsynet vil på det foreliggende grundlag ikke foretage sig yderligere over for Lolland Kommune i anledning af bruddet på datasikkerheden, siger han.

Anne Karina Wagner
Læs også
Dybt personlige oplysninger blev lækket - nu beklager kommunen
Anne Karina Wagner
Læs også
Dybt personlige oplysninger blev lækket - nu beklager kommunen

Lolland Kommune har selv meldt sagen til Datatilsynet, som de skal, efter de blev bekendt med datalækket.

TV2 ØST har torsdag søgt aktindsigt i brevet fra Datatilsynet til Lolland Kommune.

Dybt forskrækket

Sagen begyndte, da personfølsomme oplysninger fra ni borgere i Lolland Kommune endte hos Anne Karina Wagner fra Nykøbing Falster, da hun søgte aktindsigt i oplysninger om sin søn, der bor i Norge. 

Der blev ifølge kvinden lækket fortrolige oplysninger fra flere sager om tvangsfjernelse og overvåget samvær som for eksempel navne og cpr-numre på flere børn og voksne.

- Jeg blev dybt forskrækket, for det er følsomme oplysninger, sagde Anne Karina Wagner i den forbindelse til TV2 ØST.

Sådan endte dokumenterne hos den forkerte

  • Anne Karina Wagner har tidligere boet i Lolland Kommune. Mens hun boede på Lolland, flyttede hendes søn i 2018 hjem til sin biologiske far i det sydøstlige Norge.

  • I den forbindelse anmodede de norske myndigheder via Tønsberg Kommune om at få tilsendt en række dokumenter fra Lolland Kommune om Anne Karina Wagners søn.

  • Dokumenterne blev sendt af sted til den norske kommune, og sønnen flyttede ind hos sin far.

  • Sidenhen søgte Anne Karina Wagner aktindsigt i diverse dokumenter om sønnen for at undersøge, hvordan det gik ham. Det var i den forbindelse, at hun modtog de personfølsomme oplysninger med dertilhørende navne på børn og voksne fra Lolland.

  • Lolland Kommune havde ved en fejl vedhæftet de pågældende dokumenter om de andre familier i sagen om Anne Karina Wagners søn, da han i 2018 flyttede til Norge, og lige siden har de personfølsomme oplysninger ligget hos den norske kommune.

Kommunen beklager

Lolland Kommune erkendte i en pressemeddelelse i sidste uge, at den har begået en fejl og derfor har undskyldt til de navngivne borgere.

I den forbindelse oplyste kommunen, at man vil stramme op på procedurerne for at forebygge, at den slags fejl sker igen. 

Anne Karina Wagner
Læs også
Kommune delte personlige oplysninger ved en fejl: - Det er forfærdeligt
Anne Karina Wagner
Læs også
Kommune delte personlige oplysninger ved en fejl: - Det er forfærdeligt

Blandt andet vil der fremover være to medarbejdere frem for én, der håndterer anmodninger om aktindsigter. Dermed bliver alle fortrolige dokumenter vurderet to gange, inden de bliver sendt af sted, udtalte Michael Vinther Hansen, som er souschef i Børn, Unge og Familie i Lolland Kommune, i pressemeddelelsen.

- Vi kan desværre aldrig helt gardere os mod, at der kan ske fejl. Hverken de menneskelige fejl eller brud i vores IT-systemer. Men enhver fejl er dybt beklagelig, og vi vil gøre alt, hvad vi kan for at undgå, at det sker. Borgerne skal kunne være trygge ved, at deres data bliver behandlet korrekt, sagde han.

De ni borgere, som de fortrolige oplysninger vedrører, har alle fået direkte besked, oplyser kommunen.

Brian Rasmussen var en af de borgere, der fik sine oplysninger lækket af kommunen.

Nyhedsoverblik