Stort område med sjældne padder fredes - godsejer er ikke tilfreds

Et område på 200 hektar på Lolland er blevet fredet af Fredningsnævnet. Men ejeren af Lidsø Gods er ikke tilfreds med den kompensation, han får.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Vi er da enormt glade på naturens vegne.

Sådan lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening, efter Fredningsnævnet har besluttet at frede et stort naturområde ved Skarholm.

Området ligger mellem Tjørnebjerg og Bredfjed på det sydlige Lolland og omfatter cirka 200 hektar. 

- Det er ret unikt, at så mange sjældne arter har indfundet sig der på så kort tid, og det skyldes, at området ligger ud til Det Lollandske Dige, og derfor har en masse arter haft let adgang til området, siger Birgitte Bang Ingrish, fredningsleder ved Danmarks Naturfredningsforening.

Det er området ved Skarholm, mellem Tjørneberg og Bredfjelde,  som er blevet fredet af Fredningsnævnet.
Det er området ved Skarholm, mellem Tjørneberg og Bredfjelde, som er blevet fredet af Fredningsnævnet. Foto: Nick Abildgaard - TV2 ØST (grafik)

Siden 1999 har området, der tidligere har været brugt til landbrug, ligget udyrket hen på en gammel MVJ-aftale (økonomisk godtgørelse for ikke at gøre noget ved et område, red.). 

Da aftalen udløb i 2019, kunne området i princippet genopdyrkes på trods af, at der på 20-25 år har indfundet sig mange både truede og sjældne arter. 

- Hvis man zoomer en lille smule ud, er det et kæmpestort skridt, at området bliver fredet. Der er flere forskellige områder tæt på, der er blevet købt af folk, som vil genoprette naturen, og her spiller Skarholm nu også ind, lyder det fra Birgitte Bang Ingrish.

Glæde hos kommune

Foruden utallige rastende og ynglende fugle lever der i dag mindst ni padde-arter på området ved Skarholm. Seks af arterne er særligt beskyttet af EU's habitatdirektiv. 

En af de padder, der er beskyttet, er den sjældne løgfrø, der trives i området. Nu betyder fredningen, at området fortsat skal ligge udyrket hen, så naturen kan få lov til at udvikle sig.

- År for år vil der komme flere arter til. Der skal de rette betingelser til, før de mere krævende arter besætter sig. Men de næste år vil området ved Skarholm blive federe og federe, vurderer Birgitte Bang Ingrish.

quote Vi anker afgørelsen, for de har slet ikke lyttet til det, som vi har sagt

Anders Nordtorp Henriksen, godsejer Lidsø Gods

Det er Danmarks Naturfredningsforening, der i et fælles fredningsforslag med Lolland Kommune, har rettet henvendelse til Fredningsnævnet i september sidste år. 

Hos kommunen glæder man sig over, at man har vundet sagen, så man sikrer offentlighedens adgang ved Skarholm. 

- Det er altid dejligt, at vi kan få nogle større arealer, der bliver til natur, lyder det fra Tine Vinther Clausen (V), formand for Klima-, Teknik- og Miljøudvalget i Lolland Kommune.  

Ifølge Tine Vinther Clausen (V) betyder fredningen, at naturen får lov at være natur på egne præmisser.
Ifølge Tine Vinther Clausen (V) betyder fredningen, at naturen får lov at være natur på egne præmisser. Foto: Kristoffer Koch

Ifølge Tine Vinther Clausen er det interessant at gå tur omkring Skarholm, fordi man med det blotte øje kan se masser af forskellige fugle, og at man på den måde får naturen helt tæt på. 

- Det ligger et sted, hvor man kan lave vådområder, og det er inddæmmet land, og det glæder os også, fordi det er et stort areal, og fordi man af den årsdag får mere ud af det, siger hun.

Lodsejer kræver 22 millioner

Lidsø Gods ved Anders Nordtorp Henriksen ejer i alt 176 hektar i området, der nu bliver fredet. 

Som kompensation mente Lidsø Gods, at man skulle have 22.286.226 kroner i erstatning. 

Størstedelen - næsten 16 millioner kroner - mente godset, at man skulle have i kompensation, fordi forbuddet forhindrer en fremtidig genopdyrkning af landbrugsjord.

- Vi har gjort det op på den måde, at der har været en landbrugsfaglig person ude, der har  vurderet hver enkelt mark. Han har så vurderet det til et bestemt beløb, og så har vi ganget det med vores antal marker, forklarer Anders Nordtorp Henriksen.

Lidsø Gods har blandt andet fremhævet, at størstedelen af arealerne vil kunne genopdyrkes, at kornpriserne er steget markant de seneste år, og at jordpriserne på Lolland er steget markant. 

Fredningsnævnet er i deres afgørelse kommet frem til, at Lidsø Gods skal have 10.231.510 kroner i erstatning for det fredede område.
Fredningsnævnet er i deres afgørelse kommet frem til, at Lidsø Gods skal have 10.231.510 kroner i erstatning for det fredede område. Foto: Kristoffer Koch

Det er chefkonsulent Christian Eg Gadegaard hos Landbrugsstyrelsen, der har gennemgået området. 

På baggrund af chefkonsulentens arbejde har Fredningsnævnet vurderet markerne ved Lidsø Gods til at være en tredjedel af prisen værd i forhold til god lollandsk muld.

- Nævnet forholder sig ikke til det arbejde, som konsulenten har lavet. En tredjedel af 300.000 (som Fredningsnævnet vurderer er prisen på god lollandsk muld, red.) er 100.000 kroner. Jeg får kun 70.000 kroner pr. hektar. Sagen er, at markerne har landbrugsmæssig værdi. Hvis jeg skal købe et tilsvarende areal, skal jeg købe 60 til 65 hektar, og de giver mig 30, siger Anders Nordtorp Henriksen.

Vil anke afgørelsen

Fredningsnævnet er i deres afgørelse kommet frem til, at Lidsø Gods skal have 10.231.510 kroner i erstatning for det fredede område. Det er under halvdelen af det krav, godset stillede.

Godsejer Anders Nordtorp Henriksen vil anke afgørelsen om kompensationen for hans jord, da han ikke mener, den er tilstrækkelig.
Godsejer Anders Nordtorp Henriksen vil anke afgørelsen om kompensationen for hans jord, da han ikke mener, den er tilstrækkelig. Foto: Kristoffer Koch

- Vi anker afgørelsen, for de har slet ikke lyttet til det, som vi har sagt. Det er vi ikke særligt tilfreds med, lyder det fra Anders Nordtorp Henriksen, der fortsætter: 

- Det er slet ikke det arbejde, Christian Eg Gadegaard har lavet, som Fredningsnævnet har fulgt. De har lavet fejl i oplægget, og det er langt fra det, som vi er kommet med, siger godsejeren. 

Fredningsnævnet har i afgørelsen også tildelt Det Lollandske Digelag 58.725 kroner for inddragelse af cirka 16 hektar i forbindelse med fredningen. 

Læs også
Nyt udsigtspunkt skal give overblik over Femern-byggeriet
Læs også
Nyt udsigtspunkt skal give overblik over Femern-byggeriet

Af den samlede erstatning betaler staten 75 procent, imens Lolland Kommune betaler 25 procent jævnfør naturbeskyttelsesloven. 

Og det er penge, som ifølge formanden for Klima-, Teknik- og Miljøudvalget i Lolland Kommune, er godt givet ud. 

- Vi har ikke så meget tilgængelig fredet natur på Lolland, fordi vi har så mange arealer under plov. Derfor er det dejligt, at det her lykkes som et naturprojekt, siger Tine Vinther Clausen. 

- Når man ser turismen og den udvikling, der er ved Skarholm, så betyder det noget som turist at kunne gå tur i naturområdet. Det er vigtigt med rekreative områder, uddyber formanden.

Læs også
Zoo udvider med ny tropehal i håb om at tiltrække flere turister
Læs også
Zoo udvider med ny tropehal i håb om at tiltrække flere turister

Hos Danmarks Naturfredningsforening tager man truslen om ankesagen fra Lidsø Gods med ophøjet ro. 

- Det sker ofte i fredningssager, at lodsejeren ikke føler, at man får nok penge. Så det må Miljø- og Fødevareklagenævnet vurdere nu. For os er det helt store omdrejningspunkt, at ploven ikke kommer i jorden igen. Og så skal godsejeren have det, han skal, siger Birgitte Bang Ingrish.


Nyhedsoverblik