Stemmeprocenten er højere i Rødbyhavn end sidste valg

Ved sidste Folketingsvalg var Lolland den kommune, hvor færrest stemte. Men denne gang har flere været en tur i stemmeboksen i Rødbyhavn.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Opdatering

Tidligere fremgik det, at tal tydede på, at Lolland igen kunne blive den kommune, hvor færrest stemte. Allerede nu har flere dog afgivet deres stemme i Rødbyhavn end under sidste Folketingsvalg.

Ved sidste folketingsvalg var Lolland det sted i landet, hvor færrest afgav deres stemmer. Men noget tyder på, at sydhavsøen klarer sig bedre i år. 

Klokken 18.00 tirsdag aften havde 70,1 procent afgivet deres stemme i Rødbyhavn. Til sammenligning endte 69,6 procent af de stemmeberettigede med at bruge deres stemmeret tilbage i 2019 ved samme valgsted.

- Jeg tror helt sikkert på, at vi kommer op på en højere stemmeprocent, end vi var sidste gang på grund af, at folk kom meget tidligere. I 2019 var det Grundlovsdag, hvor stemmedeltagelsen var suverænt højere i løbet af dagen, lød det fra Hans Ole Sørensen, der er valgstyreformand i Rødbyhavn, tidligere på dagen.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I alt endte 77,4 procent af de stemmeberettigede på Lolland med at bruge deres stemmeret tilbage i 2019.

Slagelse halter efter

Ved regionens største stemmested i Slagelse var de tidligere på dagen ikke helt på niveau med sidste Folketingsvalg endnu.

Lige knap 10.000 borgere er berettiget til at stemme i Slagelse Hallen, men kun 39 procent af dem havde afgivet deres stemme, da klokken slog 15.00. På samme tidspunkt under sidste valg lå tallet på 40,1 procent.

Læs også
Disse kandidater kan få læssevis af personlige stemmer
Læs også
Disse kandidater kan få læssevis af personlige stemmer

På landsplan var den generelle stemmeprocent i 2019 på 83,7 procent i Sjællands Storkreds, hvilket var det laveste niveau i perioden fra 2001 til 2019. Den højeste stemmeprocent var tilbage i 2001, hvor valgdeltagelsen var 87,9 procent.

Grundlovsdag kan være forklaringen

Selvom det tyder på, at valgdeltagelsen halter efter forrige folketingsvalg, så kan stemmeprocenten forklares med, at valget foregik på grundlovsdag i 2019. Her havde mange danskere fri, hvilket kan give et andet mønster for, hvornår der stemmes. Det skriver Ritzau.

- Det kan godt være, at der er sket lidt forskydninger hen over dagen, fordi valget lå på grundlovsdag sidste gang, siger Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor på Københavns Universitet, til Ritzau.

Læs også
Stemning fra valgstederne: - Man står jo ikke af en hest, bare fordi den halter
Læs også
Stemning fra valgstederne: - Man står jo ikke af en hest, bare fordi den halter

- Men det peger alt andet lige på en markant lavere valgdeltagelse denne gang, vurderer han.

Landets valgsteder holder åbent frem til klokken 20.00.


Nyhedsoverblik