Småøer fester over bonusfærge: - Nu kan vi regne med fartplanerne

En fast afløserfærge til Fejø, Askø og Femø er mandag blevet indviet i Kragenæs. Den tidligere Lindholmfærge får nu navnet Smålandshavet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Jeg kan ikke tænke på noget lige her og nu, der er større for os her på øerne.

Sådan siger formanden for Ø-kontaktudvalget i Lolland Kommune, Anne-Grete Laursen fra Fejø, efter hun selv mandag fik æren af at døbe den nye afløserfærge i Lolland Kommune i champagne.

En fast afløserfærge har længe stået øverst på ønskelisten hos øboerne på Fejø, Femø og Askø, der i tilfælde af værftsbesøg hos deres faste færge alle har oplevet særdeles uregelmæssig sejlads på sejladsen til og fra Lolland.

- Vi kalder det for en bonusfærge. Når vi altid er sikret tre færger til sejladsen, så giver det en ro og en sikkerhed på overfarten. Og det er godt for bosætningen, og for turisterne, der også kan regne med, at færgen sejler, som den skal. Vores erhverv og vores frugtfolk. Nu kan vi regne med fartplanerne. Og det betyder så meget, siger Anne-Grete Laursen.

Formanden for Ø-kontaktudvalget i Lolland Kommune, Anne-Grete Laursen fra Fejø er begejstret over den nyindkøbte færge, som hun døbte Smålandshavet.
Formanden for Ø-kontaktudvalget i Lolland Kommune, Anne-Grete Laursen fra Fejø er begejstret over den nyindkøbte færge, som hun døbte Smålandshavet. Foto: Toke Grøndal - TV2 ØST

Omdøbt til Smålandshavet

Den nye færge i Lollands Kommunes ejerskab er ikke noget nybygget skib. Færgen blev bygget helt tilbage i 1987 og har siden sejlet for DTU under navnet Ulvsund til forskningsstationen på øen Lindholm mellem Sjælland og Møn. 

Færgen er blevet betegnet som velholdt, men har dog været forbi et værft før dagens indsættelse. Det gamle navn og hjemhavnen på Lindholm kan da også fortsat anes under den sorte maling, der nu dækker det.

Læs også
Lolland køber ekstra færge til sejlads til småøer: - Det er en glædens dag
Læs også
Lolland køber ekstra færge til sejlads til småøer: - Det er en glædens dag

Prisen på færgen var 2,3 millioner kroner, og den vil komme i brug, når en af de faste færger til øerne skal på værft. Det sker typisk en gang om året. Desuden kan færgen hjælpe med sejladserne, når der er særlige arrangementer på øerne, eller den kan lejes ud til andre kommuner, hvis de har færger, der skal på værft.

Her ses Smålandshavet ved havn i Kragenæs.
Her ses Smålandshavet ved havn i Kragenæs. Foto: Toke Grøndal - TV2 ØST

Giver stabilitet og nye muligheder

Kommunen ejer allerede færgerne Christine, Askø og Femøsund, der hidtil har taget sig af sejladsen til de tre øer.

- Det er godt med den her færge. Vi har tre øer, der besejles af tre færger. De skal jo af og til på værft eller kan falde ud af anden grund, og det betyder, at vi alt for meget skal sejle med nødberedskab. Men med Smålandshavet betyder det, at vi hele året kan have sikker drift til småøerne, siger borgmester Holger Schou Rasmussen (S) til TV2 ØST.

Lolland Kommune har hidtil brugt et sted mellem 300.000 og 600.000 kroner om året på at leje ekstra færger ind, når eksisterende færger skulle på værft. Derfor har borgmesteren da også tidligere sagt, at han venter, at købet af færgen vil være betalt hjem i løbet af omkring fem år.

Holger Schou Rasmussen er rigtig glad for købet af den nye færge.
Holger Schou Rasmussen er rigtig glad for købet af den nye færge. Foto: Toke Grøndal - TV2 ØST

- Først og fremmest, så betyder det stabilitet for øboerne. Men den her færge giver også muligheder for at bruge den i turistøjemed. Det skal vi til at undersøge nu. Om sommeren har vi for eksempel Femøjazz, og her får vi mulighed for at sejle med to færger, så vi kan få flere frem og tilbage. En mulighed kunne også være ø-hop, hvor man sejler fra ø til ø i en fast rute, hvis alle både er aktive, siger han.


Nyhedsoverblik