SF vil øremærke bankpakker

Lolland kommune kan gå glip af mere end 50 arbejdspladser, fordi Dansk Solenergi trods økonomisk overskud ikke kan få lov at låne i bankerne til en ny fabrik i Holeby.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er et problem at ville investere i yderområderne af Danmark, når bankerne ikke vil. Det oplever ejer af Dansk Solenergi, Ken Hem-jensen, der trods økonomisk fremgang og det fine prædikat som Gazellevirksomhed i 2009 ikke har kunnet få lov at låne penge.

Oplæg: Mens meget af Lollands industri har trange kår, kan Kim Hem-Jensen ikke få lov at bygge en ny fabrik og få mindst 50 nye arbejdspladser til Holeby. Realkreditforeningerne tør nemlig ikke medfinansiere Solenergifabrikken på grund af den geografiske placering.

 

- Jeg har fået nej flere steder fra og kun et sted vil finansiere max 40 procent, men så mangler jeg stadig 5 millioner kroner. Det vi har fået at vide er jo at det er sværere at komme af med byggeriet i tilfælde af konkurs, så derfor er det højrisikikozone i Lolland og i Holeby, hvor dette her skal laves, siger Ken Hem-Jensen, hvis virksomhed bør lægge ved foden af den kommende Femernbro.

- Det er primært syd for Danmark vores markeder er, så derfor er det perfekte sted.

Derfor kan Dansk Solenergi blive tvunget udenlands, og det ærgrer Lollands kommunes borgmester.

- Det er en katastrofe for yderområderne i Danmark, hvis det skal være postnummeret, der bestemmer udviklingen, siger borgmester Stig Vestergaard.

Derfor vil SF øremærke tre milliarder af renterne fra bankpakke to.

- Vi har stillet forslag om at tage tre milliarder af renterne fra bankpakke to og lave dem til statsgaranterede lån. For når bankerne ikke vil lægge hele finansieringen, så må vi sørge for resten, for at vi ikke får et Danmark, hvor der kun er virksomheder i de største økonomiske vækstcentre. Det kan man ikke leve af i den danske udkant, som vi også skal have med, hvis ikke de helt skal affolkes, siger den tidligere Nakskov-borgmester Flemming Bonne fra SF.

Han har foreløbigt opbakning fra Socialdemokraterne og Enhedslisten, men mangler fortsat regeringens opbakning. Og inden det forslag er vedtaget, kan Ken Hem-jensen være tvunget til at flytte sit firma udenlands.