¨

Psoriasispatienter utilfredse med behandling

Foto: TV ØST

Ni ud af 10 psoriasispatienter er ikke tilfredse med virkningen af den behandling de får. Det viser en ny undersøgelse.

Dan Rolighed fik psoriasis som 20-årig.

- Jeg anede ikke, hvad det var. En eller anden hudsygdom. Så jeg tænkte, jeg skal bare have en creme, og så går det væk, siger Dan Rolighed fra Nakskov

Men så nemt skulle det ikke blive. De kommende år tog det til, og han endte med, at næsten halvdelen af hans krop var dækket med psoriasis.

Dan Rolighed lider som 165.000 andre danskere af psoriasis. Uden den rigtige behandling kan man risikere at blive invalid.

Jeg var så heldig at komme til at tale med en professor indenfor faget. Han anbefalede mig at blive undersøgt ordentlig, da han ikke mente, at jeg fik den rigtige behandling. Hvis ikke der blev gjort noget ved min ryg, kunne jeg komme til at ende i kørestol, siger Dan Rolighed.

Behandler delvist sig selv
Han fik tilbudt en biologisk behandling. Med en biologisk behandling skal man både behandles på sygehuset, men man skal også selv tage indsprøjtninger mod sygdommen. Det er en behandlingsform, der koster op mod 150.000 kroner om året.

- Jeg har fået et helt nyt liv, siger Dan Rolighed.

Utilfredshed hos patienter
9 ud af 10 patienter, får ikke det optimale ud af deres behandling. Det viser en undersøgelse fra Danmarks Psoriasis Forening. Mens 40 slet ikke er tilfredse med behandlingen. Og det, kan ifølge foreningens medlemmer, give bagslag

- Man skal huske, at selvom den dyre behandling koster meget her og nu, så kan den på sigt spare samfundet mange penge. En psoriasispatient der bliver sygemeldt, fordi behandlingen ikke virker, kan risikere at koste lige så mange penge. Så vi håber, at man begynder at tilbyde den dyre behandlingen først i forløbet, siger Bjarne Rasmussen medlem af Danmarks Psoriasis Forening.

Behandlingsformen har eksisteret I 10 år, men Dan Rolighed lærte den først at kende for 4, 5 år siden.

Det halter nemlig med information om den dyre behandling. Selvom den virker. Nu vil foreningen kæmpe for, at flere kan få dyre behandlinger. Men Dan Rolighed. Han vil nyde sit liv med en behandling, der virker

- Jeg vil ikke gå og ærgre mig over den tid der er gået. Jeg vil hellere se frem, og se på at jeg har fået et nyt liv med min psoriasis. Et liv jeg er vældig glad for, og som jeg håber holder, siger Dan Rolighed.

02:13 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App