Omfattende fiskedød: Fisk rådner i sivene

Lige for tiden flyder det med døde fisk i Nakskov Indrefjord. Nakskov-borger har aldrig set det så slemt, som det er nu. Lolland Kommune er på sagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I disse dage må borgerne i Nakskov holde sig for næsen, når de går tur ved Nakskov Indrefjord. Her flyder det nemlig med døde fisk.

- Jeg har aldrig set det så slemt, som det er nu, fortæller Ove Frøhling fra Nakskov. Han går ofte ture ved Indrefjord, og det har han gjort de sidste 40 år.

- Der må ligge flere tons fisk i sivene. Både karper og geder, siger han.

Ove Frøhling fortæller, at det er værst ved Lammefjorden, som er en del af Indrefjord. 

Kommune rydder op

Guldborgsund Kommunes miljøvagt Nina Poulsen modtog lørdag eftermiddag en anmeldelse om, at der var observeret døde fisk i indrefjorden. Hun kørte rundt i området for at se, hvor galt det stod til.

- Det så slemt ud. Jeg har aldrig hørt, at det skulle være så slemt tidligere, siger hun.

Nina Poulsen fortæller, at der lugtede meget ved udløbsbassinet ved en pumpestation. Her var der mange døde fisk, og resten lå i overfladen og prøvede at ånde.  

Miljøvagten mener dog, at de mange døde fisk har en naturlig årsag.

- Der er højst sandsynligt sket en opblomstring af alger på grund af for mange næringsstoffer i vandet. Der er muligvis også sket en bundvending, hvor bunden stiger op til overfladen, siger Nina Poulsen.

Lolland Kommunes Park- og Vejafdeling fjernede søndag formiddag en del af de døde fisk af rent æstetiske årsager. 

Naturvejleder: Her er døde fisk hver sommer

Døde fisk i Naksov Indrefjord er efterhånden en sommertradition. Det fortæller den lokale naturvejleder Klaus Bek Nielsen.

- Sådan har det set ud hver sommer siden 1985. Det skyldes iltsvind og ophobning af næringsstoffer. Vandkvaliteteten kunne være meget bedre, siger han.

Se video med de døde fisk

Ib Mogensen, der er en del af ØSTHOLDET, optog denne video af de døde fisk tirsdag eftermiddag. I videoen ses en del brasen, skaller og en enkelt fladfisk, som normalt ikke lever i indrefjordens brakvand.

- Når man går gennem indrefjorden, er det meget nemt at lugte rådden fisk, siger han.

NB: Artiklen er opdateret kl. 11:55 med citat af miljøvagt Nina Poulsen