Restaurantejer har masser af gæster - men han er nødt til at lukke

Restaurant Det Gamle Pakhus i Nysted må lukke midlertidigt på grund af personalemangel. Findes der ikke en løsning, må restauranten lukke permanent.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Selvom der er kokke nok i køkkenet på restauranten Det Gamle Pakhus i Nysted på Lolland, er der ingen til at servere maden og tage sig af gæsterne.

Derfor må restauranten lukke midlertidigt. Indtil videre er dørene lukket indtil d. 13. juni.

- Det er stort set umuligt at skaffe medarbejdere til restauranten, fortæller Ole Garde, der driver Det Gamle Pakhus sammen med sin kone.

Kommer der ikke en varig løsning kan restauranten blive nødt til at lukke permanent.

- Sidste år havde vi svært ved at skaffe kokke. I år har vi de kokke vi skal bruge, men vi har svært ved at skaffe tjenere, og specielt svært ved at skaffe unge mennesker til arbejde henover sommeren.

Risikerer lukning

Det har længe været problematisk at finde kvalificeret arbejdskraft til restauranten. Men de seneste par år, er det ifølge Ole Garde blevet værre og værre.

- Når vi sætter annoncer på Jobnet får vi måske tre eller fire ansøgninger, hvoraf halvdelen er fra udlandet eller ikke er kvalificeret.

Derfor har ejerne måttet tage konsekvensen af den manglende arbejdskraft og kontakte de mennesker, der har bestilt bord i restauranten for at aflyse deres reservering.

Der er plads til omkring 100 i restauranten, der ligger i Nysted på Lolland. Den seneste tid har de dog kun haft kapacitet til 50 gæster per aften, grundet manglen på tjenere.
Der er plads til omkring 100 i restauranten, der ligger i Nysted på Lolland. Den seneste tid har de dog kun haft kapacitet til 50 gæster per aften, grundet manglen på tjenere. Foto: Caroline Thomsen - TV2 ØST

Og kommer der ikke en varig løsning, risikerer restauranten at må dreje nøglen helt om.

-  Problemet er at ingen af os to, kan blive ved med at arbejde 80 timer om ugen. Vi er begge pensionister. Så hvis ikke vi kan få noget stabil arbejdskraft, som kan aflaste os lidt, så kan vi ikke blive ved.

Må afvise gæster

Indtil lukningen har restauranten kunne bespise 50 gæster per aften. Og det har ikke været et problem at få stolene fyldt op omkring bordene.

- Når vi er i den her periode i sommerhalvåret, så er restauranten konstant fyldt. Nogen gange siger vi nej til mellem 50 og 100 mennesker på en aften, siger Ole Garde.

Det er i sommerperioden ikke et problem at få sæderne fyldt op hverken på terrassen eller inde i restauranten.
Det er i sommerperioden ikke et problem at få sæderne fyldt op hverken på terrassen eller inde i restauranten. Foto: Caroline Thomsen - TV2 ØST

- Vi kan stort set ikke smide folk væk fra terrassen her om sommeren. Det er træls at sige nej til folk, når der er plads i restauranten men ikke nok personale. 

Restauranten har allerede måtte mindske deres åbningstider til kun at have åbent fire aftener om ugen. Planen var ellers at restauranten skulle holde åbent for gæster hver eneste dag både til frokost og aften. Men ifølge Ole Garde, ville det kræve 13 fuldtidsansatte mere end restauranten har nu. 

-  Det finder vi ikke, konstaterer han.

Aflysninger og sygemeldinger

Lukningen indtil den 13 skyldes en langtidssygemelding fra en medarbejder. 

For nylig så det lysere ud for restauranten, da de havde fået en ansøgning fra en ny tjener, som skulle til at have sin første vagt. Det lys blev dog hurtigt slukket.

Læs også
Hun blev opsagt efter 37 år - nu hjælpes hundredvis af fyrede ansatte videre
Læs også
Hun blev opsagt efter 37 år - nu hjælpes hundredvis af fyrede ansatte videre

- To timer før hun skulle komme, ringede hun og sagde, at hun ikke kunne komme alligevel, da hun havde fået job et andet sted, siger Ole Garde,

Det sidste håb

Under den midlertidige lukning vil Ole Garde og hans kone arbejde hårdt på at finde en stabil løsning. 

- Det er mest for byens skyld. Der er ikke så mange restauranter her i Nysted, så hvor skal folk gå hen hvis vi lukker?

Ole Garde og hans kone håber på, at finde en løsning, så restauranten kan åbne igen efter den 13. juni.

- Vi hygger os med det, og der er fantastisk rart at være her, og vi trives her i Nysted.





Nyhedsoverblik