Ny opgørelse: På Lolland plukker de næstflest æbler

Lolland har det næststørste areal af æbleplantager i Danmark. Det viser ny opgørelse fra Landbrugsstyrelsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvis du køber danske æbler i supermarkedet, er der stor chance for, at de kommer fra Lolland. Lolland har nemlig det næststørste areal af æbleplantager i Danmark, kun overgået af Svendborg på Sydfyn. Det viser en ny opgørelse fra Landbrugsstyrelsen.

Æbleplantagerne i Lolland Kommune udgør 10 procent af det samlede areal af plantager i Danmark, mens kommunerne i TV2 ØSTs sendeområde udgør hele 29 procent. Og det kan skyldes flere ting, forklarer Peter Byrial Dalsgaard, der er teamleder i Landbrugsstyrelsen.

- Når især den sydlige del af Danmark har godt gang i æbleproduktionen, kan flere faktorer spille ind. Både traditioner og et lidt mildere klima end i det nordlige Danmark spiller formentlig en rolle, siger Peter Byrial Dalsgaard i en pressemeddelelse fra Landbrugsstyrelsen, siger han.

Det er også i det sydlige Danmark, vi ser den største æbleproduktion. Svendborg på Sydfyn står nemlig for 19 procent af det samlede areal af æbleplantager i Danmark. Og den sydlige æbleproduktion bekræfter, at traditionerne varer ved. For der har historisk været en rigtig stor produktion af frugt og grønt, forklarer Peter Byrial Dalsgaard.

Kommuner med størst æbleareal i hektar

Svendborg Kommune: 270,1

Lolland Kommune: 149,3

Odsherred Kommune: 94,3

Nordfyns Kommune: 83,6

Sønderborg Kommune: 67,7

Guldborgsund Kommune: 61,0

Middelfart Kommune: 50,8

Nyborg Kommune: 47,0

Odense Kommune: 44,8

Langeland Kommune: 44,2

I alt Danmark: 1.413


Kilde: Landbrugsstyrelsen


Forelsket i æbler

Traditionen for frugtavl på Lolland er noget, som Erik Lolle kan nikke genkendende til. Han blev forelsket i frugtavl i 1989, da han overtog familievirksomheden Lolle Frugt, der har eksisteret gennem tre generationer.

- Jeg blev forelsket i det som ganske ung, og forelskelsen varer bare ved. Men vi havde nok ikke været her i dag, hvis det ikke var en familiebedrift, fordi det binder os meget tæt til vores erhverv. Og det gør så også, at man lægger ekstra kræfter i at finde nye veje, siger han.

Da Lolle Frugt blev anlagt i 1939, var det noget ganske andet. Dengang var der meget mere frugtavl på Lolland, end der er i dag, forklarer Erik Lolle.

- Da jeg gik ind i faget i 1989, der var der hele 60 bedrifter på Lolland. I dag er der ikke mere end 5-6 stykker tilbage. Man har bibeholdt hektararealet, men 90 procent af bedrifterne er altså forsvundet, siger han.

Erik Lolle blev forelsket i frugtavl i 1989, da han overtog familievirksomheden Lolle Frugt, der har eksisteret gennem tre generationer.
Erik Lolle blev forelsket i frugtavl i 1989, da han overtog familievirksomheden Lolle Frugt, der har eksisteret gennem tre generationer. Foto: Lolle Frugt

Tiderne er skiftet

Den danske æbleproduktion er dog ikke, hvad den har været. Danskerne spiser flere importerede æbler end de danske, og det danske areal med æbler er reduceret med 80 procent de sidste 40 år, viser tal fra Danmarks Statistik. Og det har givet æbledyrkerne nye udfordringer, forklarer teamleder i Landbrugsstyrelsen Peter Byrial Dalsgaard.

- Der er et meget stort pres udefra med billige æbler, især i Alpelandene. Men vi har stadig en relativt pæn produktion af æbler i Danmark.

Men heldigvis kan de danske æbler noget helt særligt.

- De senere år har der været en stor bevidsthed om, at kvaliteten af danske æbler er rigtig god, forklarer Peter Byrial Dalsgaard.

Og selvom Erik Lolle også har mødt udfordringer, er han enig i, at de danske æbler har en særlig kvalitet. Og det er også noget, han vil blive ved med at bidrage til.

- I dag arbejder vi sammen med hele Europa for at skabe nogle rigtig gode æbler i Danmark, siger han.

Hvis du selv skal ud og plukke de gode, danske æbler, så har Erik Lolle et særligt tip til dig.

- Gå hjem og find en crumble-opskrift. Det kan selv folk, som ikke bager normalt finde ud af. Man kan lave den på 10 minutter, og så skal den have 20 minutter i ovnen. Man kan komme lidt kanel eller nødder henover, så bliver den ekstra god, siger han.

Kommuners æbleplantageareal i hektar i regionen

Lolland: 149,9

Odsherred: 94,3

Guldborgsund: 61,0

Vordingborg: 38,2

Næstved: 21,1

Holbæk: 11,6

Slagelse: 9,4

Sorø: 5,9

Faxe: 4,8

Kalundborg: 4,0

Stevns: 3,8

Ringsted: 2,8


Kilde: Landbrugsstyrelsen



Nyhedsoverblik