Ny havørneunge på Lolland

Den første havørneunge er klækket i den videoovervågede rede på Lolland. Det er første gang, at det er muligt at overvåge en havørnerede så tæt på.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den 17. april klokken 18.45 kom den første af 2 unger ud af ægget i den havørnerede, som Dansk Ornitologisk Forening (DOF) tidligere på året installerede et kamera i.

Det oplyser foreningen i en pressemeddelelse.

Video er offentlig tilgængelig

Reden ligger i Fugleværnsfondens reservat Saksfjed-Hyllekrog på det sydlige Lolland. Videosignalet fra reden har været offentligt tilgængeligt siden 18. marts, hvor interesserede har kunnet følge ørneparret, imens de rugede på de 2 æg, som blev lagt den 12. og 15. marts.

Da æggene ikke er lagt den samme dag, kommer ungerne sandsynligvis ud af æggene med nogle dages mellemrum. I starten er ungerne dunklædte, men de vokser hurtigt og får fjer. De voksne vil i begyndelsen fodre ungerne, men allerede når de er 5-6 uger gamle, afleverer forældrene bare en hel fisk eller en fugl, som ungerne så selv må æde.

Bliver fulgt tæt

Ungerne bliver i reden de næste 3 måneder, og deres udvikling vil blive fulgt tæt.

- Det er første gang, vi har haft mulighed for at overvåge en ørnerede med unger så tæt, som vi kan nu. Vi håber, at det giver os en masse nye data om ørnene, og at vi lærer en masse nyt om ungernes adfærd, hvor tit de får føde, og hvilken type føde forældrene kommer med, siger Jørn Dyhrberg Larsen, projektleder, Projekt Fokuseret Fugleforvaltning.

Ørneture i området

Fugleværnsfonden, som forvalter reservatet, er glad for projektet, og glæder sig til at kunne invitere interesserede på ørnetur i området. Det sker den onsdag den 24. april og søndag den 5. maj, hvor interesserede kan komme forbi reservatet og høre om ørnene.

- Det bliver utrolig spændende at følge ørneungerne de næste måneder. Vi er meget glade for, at det endnu en gang er lykkedes for ørnene i Saksfjed-Hyllekrogreservatet, at få udruget et par ørneunger. Vi håber, at rigtig mange vil komme forbi, når vi afholder arrangementer i reservatet, siger Allan Gudio Nielsen, naturvejleder i Fugleværnsfonden.

Billede af madende forældre

De to arrangementer begynder klokken 10.00, og mødested er p-pladsen ved foden af Hyllekrog-tangen.

Her vil besøgende ifølge pressemeddelelsen blive fulgt til pumpestationen, hvor naturvejleder Allan Gudio nielsen fra Fugleværnsfonden vil fortælle om ørnene i Saksfjed og, hvis de er heldige få mulighed for at se ørnene hente mad til deres unger.