Ny billeart fundet for første gang i Danmark

En helt ny snudebille og en sjælden bredtæge var blandt fundene, da der i weekenden var arrangeret dyrejagt på det gamle baneterræn i Rødbyhavn.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der blev fundet flere end 500 plante- og dyrearter, da Banedanmark og Miljøstyrelsen henover weekenden afholdt BioBlitz ved Rødbyhavn. 

Det skriver Banedanmark i en pressemeddelelse.

BioBlitz er et event, som handler om at finde og identificere så mange dyre- og plantearter som muligt i et bestemt område over en kort periode. Blandt andet blev der fundet en helt ny snudebille og en sjælden bredtæge.

Artiklen fortsætter under billedet.

Snudebillen af arten ”Acalles Hypocrita” er aldrig før blevet fundet i Danmark, men i weekenden blev den fundet i Rødbyhavn.
Snudebillen af arten ”Acalles Hypocrita” er aldrig før blevet fundet i Danmark, men i weekenden blev den fundet i Rødbyhavn. Foto: Banedanmark

Mange års godsdrift har på den gamle godsbane i Rødbyhavn skabt en tør og næringsfattig natur, der minder om et lille steppelandskab, og her trives sjældne planter og insekter, som gennem tiden er kommet til området som blinde passagerer med godsvognene.

- Det gamle godsbaneareal i Rødbyhavn er et meget specielt naturområde. Det er meget råt og meget gruset og stenet, og det gør, at det er et særligt godt miljø for lyselskende og varmeelskende dyr, planter og insekter. Det betyder, at vi kan være heldige at finde nogle særlige dyr og insekter her i Rødbyhavn, fortæller Randi Skogstad, der er infrastrukturdirektør i Banedanmark.

Bedre naturpleje

På de 24 timer fra lørdag til søndag indsamlede naturglade børn og voksne 553 plante- og dyrearter. 

Blandt fundene var altså blandt andet snudebillen af arten ”Acalles Hypocrita”, som aldrig før er blevet fundet i Danmark og bredtægen ”Halyomorpha Halys”, som på det gamle baneterræn i Rødbyhavn blev fundet for kun femte gang i Danmark nogensinde.

Artiklen fortsætter under billedet.

I Rødbyhavn går geder, heste og æsler som en del af projektet til daglig rundt på det gamle godsbaneområde og tygger buske, krat og træer ned for at bidrage til naturplejen.
I Rødbyhavn går geder, heste og æsler som en del af projektet til daglig rundt på det gamle godsbaneområde og tygger buske, krat og træer ned for at bidrage til naturplejen. Foto: Banedanmark

Den gamle godsbane i Rødbyhavn er sammen med flere andre nedlagte baneterræner i landet en del af InfraNatur-projektet, hvor Banedanmark i samarbejde med Miljøstyrelsen gør en særlig indsats for at værne om og pleje naturen.

- Når vi ved, hvad det er for nogle dyr og planter, der er hernede, så er vi meget bedre i stand til at tilrettelægge vores naturpleje på en måde, så vi kan passe særligt godt på de sjældne dyr, planter og insekter, som lever her, siger Randi Skogstad, infrastrukturdirektør i Banedanmark.

Banearealet ved Rødbyhavn er til daglig åbent for alle. Ved weekendens BioBlitz havde Banedanmark og Miljøstyrelsen inviteret lokalområdet og andre naturglade sjæle til at deltage i jagten på spændende planter, insekter og temature, og alle havde løbende mulighed for at få identificeret deres fund og få knyttet navn til planter og insekter.

Fakta:

  • Banedanmark arbejder på at styrke den vilde natur langs banen til gavn for biodiversiteten i Danmark og til glæde for de mange sjældne dyre- og plantearter, der lever langs banen.

  • En BioBlitz er et event, som handler om at finde og identificere så mange dyre- og plantearter som muligt i et bestemt område over en kort periode – i dette tilfælde 24 timer.

  • Godsbaneterrænet i Rødbyhavn er sammen med flere andre nedlagte baneterræner landet over en del af InfraNatur-projektet, hvor Banedanmark i samarbejde med Miljøstyrelsen gør en særlig indsats for at værne om og pleje naturen.

  • I Rødbyhavn går geder, heste og æsler som en del af projektet til daglig rundt på det gamle godsbaneområde og tygger buske, krat og træer ned, så de med deres græsning kan bevare det busksteppelandskab, som styrker biodiversiteten og giver gode levebetingelser for sjældne planter og insekter, som holder af lys og åben natur.

  • Mange års godsdrift har på den gamle godsbane i Rødbyhavn skabt en tør og næringsfattig natur, der minder om et lille steppelandskab, og her trives sjældne planter og insekter, som gennem tiden er kommet til området som blinde passagerer med godsvognene.

  • Man kan også besøge nedlagte banearealer med spændende bane-natur i Struer, Jejsing og Lunderskov. Læs mere om Banedanmarks InfraNatur-områder her: Vilde naturoplevelser langs banen | Banedanmark.

 


Nyhedsoverblik